Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

19. 04. 2019. 10:02 >> 10:19

NA ANTARKTIKU

Pronađen trag dinosaurusa i još jedan važan dokaz

Naučnici su tokom ekspedicije na Antarktiku otkrili fosilni otisak stopala dinosaurusa, starog oko 200 miliona godina.

Otkriven je otisak koji je ostavila životinja iz grupe arhosaurusa, naveo je njemački Savezni institut za geonauku i prirodne resurse (BGR) iz Hanovera. Za sada nije jasno o kojoj tačno vrsti dinosaurusa je riječ.

Naučnici su otkrili otisak u 2016. na području sjeverne Viktorijine zemlje, na Antarktiku, ali su njihova otkrića tek nedavno objavljena u stručnom časopisu "Polar Research".

Kosti dinosaurusa već ranije su otkrivene u južnom dijelu Viktorijine zemlje, rekao je vođa ekspedicije BGR-a Andreas Laufer, ali u sjevernom dosad nije ništa otkriveno.

"To je bilo nešto što nijesmo očekivali", naveo je.

Osim toga, naučnici su otkrili fosilne ostatke šuma oko 1.700 kilometara od Južnog pola.

"To pokazuje da Antarktik, prije otprilike 200 miliona godina, nije bio ledeni kontinent kao što je danas", istakao je Laufer.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније