Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta/M.L.B. ]

05. 01. 2023. 07:00 >> 06:57
1

NAJAVA PROIZVOĐAČA

"Stelantis" će 2024. praviti električne leteće taksije

Međunarodni konzorcijum proizvođača automobila "Stelantis" najavio je danas na velikom sajmu elektronike CES u Las Vegasu da će proizvoditi električne letjelice koje je razvila američka kompanija "Arčer", namijenjene za leteći taksi.

"Stelantis" čiji su vodeći članovi "Pežo", "Sitroen" i "Džip", daće do 150 miliona dolara "Arčeru" za njegovu letjelicu za vertikalno polijetanje i slijetanje (eVTOL), za prevoz četiri putnika i pilota.

Nazvan "Midnajt", izgleda kao mali avion sa nekoliko rotora na krilima i namijenjen je za putovanja od oko 30 kilometara sa vremenom punjenja baterija od svega oko 10 minuta između putovanja.

Te dvije grupe su već ušle u partnerstvo 2021. godine, kada je "Stelantis" dao "Arčeru" tehničku pomoć i pristup svom lancu snabdijevanja.

Ovog puta se očekuje da će "Stelantis" masovno proizvoditi taj mali avion-taksi, kao ekskluzivni ugovorni proizvođač, u "Arčerovoj" fabrici u Kovingtonu, u Džordžiji, na istoku SAD.

Povlačenje iz proizvodnje automobila je "pitanje slobode mobilnosti", rekao je novinarima šef "Stelantisa" Karlos Tavares.

"Stelantis" je posvećen proizvodnji prevoznih sredstava koja su "bezbijedna, čista i pristupačna" i partnerstvo sa "Arčerom" je dio te perspektive, objasnio je on.

Pored svoje stručnosti za masovnu proizvodnju i 150 miliona dolara koji će biti isplaćeni 2023. i 2024. pod uslovom da se postignu određeni ciljevi, "Stelantis" planira da poveće svoj udeo u kapitalu "Arčera" otkupom akcija na tržištu.

To partnerstvo omogućava "Arčeru" da ubrza proizvodnju taksi-letjelice, za koju se očekuje da počne krajem 2024.

Ta kompanija bi u početku trebalo da bude u mogućnosti da pravi do 650 letjelica godišnje prije mogućeg povećanja proizvodnje na do 2.300 godišnje, rekao je novinarima Adam Goldštajn, suosnivač i direktor kompanije "Arčer".

"Već smo mnogo napredovali u dizajnu ljetelice i u procesu sertifikacije", podvukao je Goldštajn i "sada je privilegija raditi sa 'Stelantisom' na samoj proizvodnji".

Očekuje se da će ti mali avioni-taksiji prvo letjeti između Njujorka i aerodroma Njuark, a zatim u gradovima Los Anđeles, Majami i San Francisko, gdje "Junajted" ima značajno prisustvo.

U Francuskoj bi "Arčerova" letjelica bila idealna za putovanja između aerodroma Roasi, Orli i Bove, rekao je Tavares.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније