Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ RTS, CBS NEWS/M.L.B. ]

17. 04. 2023. 21:56 >> 22:33

DIREKTOR GUGLA

"Za vještačku inteligenciju uspostaviti okvire kao za nuklearno oružje"

Razvoj vještačke inteligencije me brine i drži noću budnim, rekao je izvršni direktor "Gugla" Sundar Pičai. Poručio je da bi za tu tehnologiju trebalo uspostaviti međunarodne okvire i sporazume poput onih za upotrebu nuklearnog oružja.

Direktor "Gugla" i kompanije "Alfabet" Sundar Pičai rekao je u razgovoru za CBS njuz da je vještačku inteligenciju oduvijek posmatrao kao najznačajnije otkriće čovječanstva.

"Značajnije i od vatre ili struje ili bilo čega drugog što smo otkrili u prošlosti", naveo je Pičai.

Istakao je kako će vještačka inteligencija, zbog brzog razvoja, uticati na sve proizvode kompanije na čijem je čelu.

Kompanija "Gugl" je u februaru pustila u probni rad svog četbota "Bard". CBS njuz podseća da taj program, za razliku od Gugla, odgovore ne traži na internetu, već se oslanja na podatke koje sam prikupi i da uglavnom uči u hodu.

"Vještačka inteligencija dolazi do suštine inteligencije, do suštine čovječanstva", rekao je Pičai.

"Guglovi" roboti su sami naučili da igraju fudbal

Novinar CBS je imao priliku da vidi i isproba neke od najnaprednijih "Guglovih" proizvoda sa vještačkom inteligencijom, među kojima je i "Dipmajnd" u kojem roboti igraju fudbal čija su pravila sami naučili, bez pomoći ljudi.

Pičai je dodao da ga zabrinutost zbog razvoja vještačke inteligencije noću drži budnim,  kao i da bi ta tehnologija mogla da bude štetna ukoliko se primjenjuje na pogrešan način.

"Može biti veoma štetna ako se pogrešno primijeni i još nemamo sve odgovore, a tehnologija se brzo kreće. Pa da li me to drži budnim noću? Apsolutno", istakao je Sundar Pičai.

Pozvao je na uspostavljanje globalnog okvira koji bi regulisao vještačku inteligenciju, poput međunarodnih sporazuma koji se odnose na upotrebu nuklearnog oružja.

Direktor "Gugla" je napomenuo kako će vlade morati da osmisle te okvire zbog brzine razvoja vještačke inteligencije.

Ključne ličnosti u oblasti razvoja vještačke inteligencije su krajem marta zatražile moratorijum na obuku moćnih sistema vještačke inteligencije zbog straha od prijetnje čovječanstvu. Među njima su bili i milijarder Ilon Mask i suosnivač "Epla" Stiv Voznijak.

U Italiji je zabranjena upotreba četbota "ChatGPT", a sličan potez se najavljuje i u Njemačkoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније