Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

РТС

11. 08. 2023. 08:35 >> 08:37

SA KOSMODROMA VOSTOČNI

Roskosmos lansirao u orbitu prvu lunarnu stanicu u istoriji moderne Rusije

Raketa-nosač „Sojuz-2.1b“, lansirana sa kosmodroma Vostočni, ponijela je u orbitu prvu međuplanetarnu automatsku stanicu „Luna-25“. Lansiranje je obavljeno u 02.10 po moskovskom vremenu.

„Raketa je radila normalno, gornji stepen se odvojio od trećeg stepena i sada postavlja automatsku stanicu na putanju leta ka Mjesecu“, saopštio je Roskosmos.

Stanica će morati da izvrši meko sletanje u blizini Južnog pola Meseca, gdje se nalaze područja sa permafrostom. Tamo se stručnjaci nadaju da će pronaći vodu.

Sam let bi trebalo da traje pet dana, uz dvije korekcije putanje. Poslednja faza će trajati oko tri dana i sondu će postaviti na cirkumpolarnu orbitu na visini od oko 100 kilometara. U četvrtoj fazi „Luna-25“ će preći na eliptičnu orbitu za slijetanje sa minimalnom visinom od 18 kilometara i izvršiti meko slijetanje u južnoj polarnoj oblasti.

„Luna-25“ je prvi ruski lunarni projekat u poslednjih pola vijeka. Njen prethodnik, „Luna 24“, isporučio je 170 grama lunarnog tla na Zemlju 1976. godine.

Inače, svemirski program Sovjetskog Saveza zabiležio je niz istorijskih podviga u istraživanju Mjeseca sa sondama „Luna“. „Luna-1“ je bila prva svemirska letjelica koja je napustila sistem Zemlja-Mesec, januara 1959. U septembru te godine, „Luna-2“ je postala prvi objekat koji je čjovek napravio koji je stigao do Mjeseca. „Luna-9“ je izvršila meko slijetanje u februaru 1966, a „Luna-10“ je tog marta postala prvi Mjesečev veštački satelit.

Indija se nadala da će prva sletjeti u polarne planine, u septembru 2019, ali lender „Vikram“ sonde „Čandrajan-1“ izgubio je vezu i srušio se. Misija „Čandrajan-3“, lansirana u julu, već je u lunarnoj orbiti i ima za cilj polarno slijetanje do 23. avgusta.

Misija

Misija „Luna-25“ ima ne samo naučne zadatke koji se odnose na razvoj problema nastanka i evolucije prirodnog satelita Zemlje, već i praktičnije koji se odnose na mogućnost istraživanja Mjeseca u budućnosti – poput proučavanja distribucija prirodnih resursa (prvenstveno vode), proučavanje strukture i sastava regolita, uslovi prašine i mikrometeorita, uslovi zračenja itd, navodi se na sajtu Instituta za kosmička istraživanja Ruske akademije nauka.

„Luna-25” nastavlja seriju sovjetskih automatskih međuplanetarnih stanica i otvara ruski lunarni program Rusije.

Nakon misije „Luna-25“ uslediće orbiter „Luna-26“ i lender „Luna-27“, nakon čega je planirano da se na Zemlju isporuče uzorci regolita iz polarnog regiona, a zatim započne razmještanje punopravne naučne stanice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније