Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.B. [ N1 ]

29. 02. 2024. 18:22 >> 18:22
Čitaj mi:

Potrajalo KRAĆE OD PLANA

"Odisej" pred gašenjem na Mjesecu

Odisej, prva američka svemirska letjelica koja je sletjela na Mjesec prije nedjelju dana, u četvrtak je potrošila skoro sve svoje zalihe energije, dok naučnici osluškuju posljednje signale iz ovog lunarnog lendera koji je krenuo u misiju prikupljanja neprocjenjivih podataka.

Svemirska letjelica je prije nedjelju dana dotakla površinu Mjeseca, a njeni operateri su se nadali da će moći da radi do 10 dana. Međutim, nespretno slijetanje na bok oštetilo je solarne punjače i omelo komunikaciju s letjelicom.

Izvještaj o misiji podnijeće "Intuitive Machines" iz Teksasa, kompanija kojoj je NASA platila 118 miliona dolara za izradu robota za slijetanje i let na površinu Mjeseca.

Lender klase Nova-C, visok skoro četiri metra, lansiran je 15. februara iz NASA svemirskog centra Kenedi na Floridi na raketi Falkon 9, koju je isporučila kompanija SpaceX Ilona Maska. Počela je da kruži oko Mjeseca šest dana poslije lansiranja.

Letjelica sa šest nogu spustila se na Mjesečevu površinu prošlog četvrtka poslije 11-satnog navigacionog kvara i spuštanja koje se završilo slijetanjem Odiseja u oštro nagnutom položaju, što je imalo trenutan efekat na komunikaciju operatera sa Zemlje s letjelicom.

Iz "Intuitive Machines" su sljedećeg dana saopštili da je ljudska greška izazvala problem s navigacijom.

Timovi operatera previdjeli su prije lansiranja ručno otključavanje sigurnosnog prekidača, zbog čega kasnije nije bilo moguće aktiviranje laserski navođenih daljinomjera vozila. Zato su inženjeri leta morali brzo da smisle alternativu tokom leta u Mjesečevoj orbiti.

Kompanija je prošlog petka saopštila da su dvije komunikacijske antene svemirske letjelice bile oštećene i krivo postavljene, kao i da su solarni paneli bili okrenuti u pogrešnom smjeru, što je ograničilo punjenje baterija.

Teksaška firma je izložila moguće objašnjenje da je Odisej jednom od svojih nogu udario o površinu Mjeseca malo prije slijetanja, pa se letjelica prevrnula na bok.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније