Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.B. [ N1 ]

16. 04. 2024. 12:51 >> 12:51
Čitaj mi:

PODACI NA ROVERU Perseverance

NASA traži brža i jeftinija rješenja za vraćanje uzoraka sa Marsa

Američka agencija NASA traži inovativne metode koje bi mogle da pomognu da se uzorci koje je sakupio rover Perseverance na Marsu vrate brže, a da to košta manje.

Rover, koji je sletio na Mars u februaru 2021. godine, skuplja primjerke iz kratera Jezero, gdje je nekada postojalo drevno jezero i delta rijeke na crvenoj planeti. Naučnici vjeruju da bi im uzorci mogli pomoći da bolje razumiju da li je život ikada postojao na Marsu.

Originalni dizajn programa „Mars Sample Return“, partnerstva NASA i Evropske svemirske agencije, bio je složen. Program je uključivao više misija lansiranja sa Zemlje na Mars kako bi se prikupili uzorci, a zatim izvođenje prvog lansiranja rakete sa površine druge planete da bi se uzorci vratili na Zemlju.

Međutim, iskazane su zabrinutosti da je program previše „glomazan“ zbog složenosti, troškova i odloženog datuma povratka, što se prvobitno očekivalo do 2031. godine, ali je pomjereno nakon procjena nezavisnog odbora za reviziju.

Smanjenje budžeta koje je uticalo na NASA takođe je dovelo program u opasnost.

Administrator NASA Bil Nelson i Niki Foks, pomoćnik administratora NASA Direkcije za naučne misije, predali su odgovor savezne agencije nezavisnom odboru za reviziju u ponedjeljak.

Revizija programa preporučuje da vraćanje uzorka sa Marsa ne bi trebalo da košta više od pet do sedam milijardi dolara, rekao je Nelson.

NASA je primorana da se nosi sa smanjenom potrošnjom zbog smanjenja budžeta za fiskalnu 2024. i 2025. godinu, zbog čega je agencija „zakinuta“ 2,5 milijardi dolara, rekao je.

"Povratak uzoraka sa Marsa biće jedna od najsloženijih misija koje je NASA ikada preduzela. Suština je da je budžet od 11 milijardi dolara preskup, a datum povratka 2040. je predaleko“, rekao je Nelson.

„Bezbjedno slijetanje i sakupljanje uzoraka, lansiranje rakete sa uzorcima sa druge planete — što nikada ranije nije urađeno — i bezbjedno transportovanje uzoraka putem dugim više od 53 miliona kilometara nazad na Zemlju nije mali zadatak. Moramo da gledamo van okvira kako bismo pronašli put koji je i pristupačan i koji će donijeti uzorke u razumnom vremenskom okviru”, dodao je.

Nelson je rekao da je neprihvatljivo čekati do 2040. da bi se uzorci vratili na Zemlju, jer su 2040-te „decenija u kojoj će slijetati astronauti na Mars“, ponovio je tokom konferencije za novinare.

Dakle, svemirska misija šalje „poziv u pomoć“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније