Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

P.R. [ Beta ]

18. 03. 2024. 14:52 >> 14:51
Čitaj mi:

PODACI ACEA

Evropske zemlje proizvode automobile u 104 fabrike

U Evropskoj uniji (EU), Srbiji, Turskoj i Velikoj Britaniji godišnje se proizvede gotovo 16,4 miliona automobila u 104 fabrike, pokazuju podaci Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Statistika ACEA na osnovu brojeva iz 2022. obuhvatila je 27 članica EU, kao i Srbiju, Tursku i Veliku Britaniju. Srbija je sa jednom fabrikom, Stelantisovim pogonom u Kragujevcu, u grupi sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Finskom i Poljskom.

Od ukupno 20 zemalja u kojima se proizvode vozila, najviše fabrika i dalje ime Njemačka - 24. Slijede Velika Britanija sa 19, Francuska sa 12, pa Italija i Španija sa devet, odnosno osam, prenosi portal motor1.com.

Po četiri proizvođača imaju svoje pogone u Češkoj, Slovačkoj i Turskoj a po tri fabrike su u Belgiji i Mađarskoj. Po dvije fabrike su izgrađene u Holandiji, Portugalu, Švedskoj i Rumuniji.

U njemačkim fabrikama se pretežno proizvode automobili koji su izvorno njemački brendovi, i to BMW, Folksvagen, Audi i Mercedes Benc, ali i Škoda i Opel/Voksal, a postoje i pogoni za proizvodnju fordovih i Stelantisovih automobila i jedna fabrika Tesla električnih vozila kod Berlina.

Međutim, i dio tih marki sada pripada multinacionalnim kompanijama, na primjer Opel, čije je sjedište i dalje u Njemačkoj, ali je dio Stelantisa.

Slično je i u ostalim većim evropskim zemljama u kojima dominiraju domaće marke. Za razliku od toga, u Češkoj, Slovačkoj, Turskoj, pa i Austriji proizvode se i automobili marki Hjundaj, Tojota, Kia, a u Mađarskoj Suzuki. Hrvatska ima fabriku svog proizvođača - Rimac grupe.

Kada je riječ o proizvođačima, najviše pogona za proizvodnju automobila u Evropi imaju njemački Folksvagen i multinacionalna grupa Stelantis, koja se vodi kao holandska kompanija, a nastala je spajanjem Fijata-Krajzlera i francuskog koncerna PSA. Ta dva koncerna imaju po 20 fabrika za proizvodnju automobila u Evropi.

Slijede Reno sa osam, BMW sa šest i Tojota sa pet.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније