Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

20. 03. 2013. 15:10 >> 15:02

IZ ZAHVALNOSTI

Dinosaurus nazvan po djevojčici

Novootkrivena vrsta dinosaurusa nazvana je po Dejzi Moris, koja je na njegove ostatke naletjela kada je imala samo pet godina.

Paleontolozi su ove nedjelje objavili da fosilizovani ostaci pronađeni na plaži Ajl of Vajt 2008. pripadaju letećem dinosaurusu. 

Fosil je otkrila mala Dejzi Moris, koja sada ima devet godina i impresivnu kolekciju fosila drevnih životinja. Jedan stručnjak je čak rekao da njena soba “liči na prirodnjački muzej”. 

 


Ona je šetala sa roditeljima plažom u blizini njene kuće i primijetila ostatke u pijesku. Njeni roditelji su doveli stručnjaka Martina Simpsona koji je prepoznao njihov potencijalni značaj. 

U posljednjih pet godina stručnjaci su ispitivali fosil do najsitnijih detalja i otkrili da je stvorenje bilo veličine vrane i do sad nepoznatog pterosaurusa. 

Porodica Moris je ostatke donirala Prirodnjačkom muzeju u Londonu.

Kako bi se zahvalili maloj Dejzi, naučnici su “novog” dinosaurusa nazvali Vectidraco Daisymorrisae, a o ovoj neobičnoj djevojčici biće napisana i knjiga za djecu pod nazivom “Daisy and the Wight Dragon”. 

 Dejzina kolekcija kolekcija fosila postala je poznata širom svijeta. 

Njena mama Šija (44) kaže da je ona fascinirana njima.

"Ako smo u autu i prođemo pored neke mrtve životinje, ona me zamoli da se zaustavimo i pokupi je. Onda je stavi u sanduk i zakopa u bašti, kako bi se raspala. Kada ostanu samo kosti, ona ih pokupi i očisti”. 

Kada je imala samo šest godina Dejzi je kontaktirala "Bi-Bi-Si" (BBC), kako bi pitala stručnjake koliko vremena je potrebno da se raspadne mrtva krtica. 

Ona već ima glavu bika koju drži u dnevnoj sobi i nekoliko mumificiranih životinja.

Komšije koji znaju za njen neobičan hobi ponekad donose tijela ptica koje im mačke donesu u dvorište.

Martin Simpson, koji i sam ima kolekciju od oko 50.000 vrsta nada se da će uskoro otvoriti poseban centar na Ajl of Vajtu i da je Dejzino otkriće ključno za taj projekat. 

“Da Dejzi nije primijetila da je riječ o dinosaurusu, vjerovatno bi ga pijesak prekrio i nikad ga ne bismo pronašli. Ovo je dokaz da amateri i akademici mogu sarađivati i doći do sjajnih otkrića”, kaže on.(Dejli mejl)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније