Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92, objavila B.B. ]

11. 09. 2018. 23:48 >> 23:26

KORISNE NAMIRNICE

Ako mnogo sjedite jedite bobičasto voće, orahe, ribu

Ljekari širom svijeta upozoravaju na štetnost predugog sjedjenja i pored vježbi i šetnji preporučuju i nekoliko namirnica kojima se štete mogu ublažiti.

Sjedenje je novo pušenje, upozoravaju ljekari širom svijeta na štetnost predugog sjedjenja tokom dana.

Šteta se može smanjiti ukoliko svakih pola sata prošetate, redovnim vježbama i konzumacijom određenih namirnica.

Ljekari ističu, da treba redovno konzumirati bobičasto voće, dodajući ga u jutarnje smutije, u salate ili u kaše sa pahuljicama, zajedno s bademima.

Najbogatiji biljni izvor vrlo zdravih omega-3 masnoća su orašasti podovi. Orasi imaju najviše omega-3 masnoća, dok su bademi jedan od najboljih izvora najboljeg antioksidanta vitamina E. Najzdravije je da pomiješate nekoliko vrsta neposoljenog orašastog voća i sjemenki.

Korisna namirnica je i ananas, zatim maslinovo ulje kao prvi izbor masnoće kod pripremanja hrane.

Dokazano je da kurkuma pomaže kod mršavljenja, a ovaj začin posebno je djelotvoran kod gubljenja masnoga tkiva na stomaku.

Brojna istraživanja su dokazala da bijeli luk pomaže i tamo gde antibiotici ne mogu, a najbolje je prije konzumacije zgnječiti ga da bi se njegovi ljekoviti sastojci maksimalno aktivirali. Između ostalog, pomaže u regulaciji šećera i masnoća u krvi.

Zeleni čaj je veliki pomagač kod mršavljenja i održavanja zdrave tjelesne težine i zato bi trebao da bude obavezan dio ishrane svake osobe koja većinu dana provede sjedeći.

Avokado se smatra najzdravijim voćem na svijetu. Oleinska kisjelina jedan je od najzdravijih sastojaka avokada, a istraživanja su dokazala da ishrana bogata tom mononezasićenom masnoćom sprečava nakupljanje masnog tkiva na stomaku. Dodajte avokado salati ili sendviču i uživajte u svim dobrobitima ovog odličnog voća.

Mnoga prerađena hrana (brza hrana, keks i slično) sadrži nezdrave transmasnoće i biljna ulja koja imaju visoku koncentraciju nezdravih omega-6 masnoća, a nisku koncentraciju zdravih omega-3 masnoća. Masna riba poput lososa jedan je od najboljih izvora omega-3 masnoća.

Sjemenke lana brzo oksidiraju, pa kako biste jeli najzdraviju verziju, kupite cijele sjemenke lana i zdrobite prije konzumacije. Poput lososa, i sjemenke lana izuzetno su bogate omega-3 masnim kisjelinama, a dokazano je da se redovnom konzumacijom sjemenki lana i lanenog ulja poboljšava sposobnost organizma da preradi masnoće.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније