Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Radio Slobodna Evropa, objavila B.B. ]

15. 10. 2018. 12:54 >> 12:33

NOVI ZAKON U MAĐARSKOJ

Zabranjeno spavanje na javnim mjestima

Spavanje na javnim mjestima od sada je protivzakonito u Mađarskoj, a kako su kazali u Vladi Viktora Orabana, cilj je da se beskućnici sklone sa ulica. Odluka je naišla na osudu Ujedinjenih nacija.

Odluku Vlade premijera Viktora Orbana, kojom se efektivno zabranjuje život na ulicama, još u junu je odobrio mađarski parlament.

Policija će sada moći da uklanja improvizovane smještaje beskućnika na javnim mjestima.

Zakon koji je donijela Vlada, Ujedinjene nacije su nazvale "okrutnim", insistirajući na tome da je protiv ljudskih prava.

Vlada Mađarske, pak, tvrdi da je to u "interesu društva u cjelini".

Cilj ovog zakona je da "obezbijedi da beskućnici nijesu na ulici noću i da građani mogu slobodno da koriste javni prostor", kaže državni sekretar za socijalna pitanja Atila Fulop.

U junu je ekspert za stambena pitanja Ujedinjenih nacija Leilani Farha nameru Mađarske nazvala "okrutnim i nekompatibilnim sa međunarodnim zakonom o ljudskim pravima", prenosi BBC.

"Kakve to 'zločine' čine beskućnici? To što samo pokušavaju da prežive?" poručila je Farha u otvorenom pismu vladi.

U državnim prihvatilištima u Mađarskoj postoji oko 11.000 mjesta za beskućnike. Stručnjaci, međutim, kažu da ih je širom zemlja najmanje 20.000.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније