Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Izvor: Anadolija, Objavio: I. P. ]

20. 10. 2019. 18:10 >> 18:07

FAIK

Kočije proizvodi 60 godina, zanat čuva od zaborava

Zanatlija Faik Unaler već šest decenija s istom ljubavlju radi u svojoj radionici u centru turskog grada Akhisara i proizvodi male kočije i konjska kola koja krase dvorišta u svim dijelovima te zemlje, ali i šire, piše Anadolija.

 

Unaler je kao 13-godišnjak počeo da radi kao šegrt u zanatskoj radnji u kojoj su se pravila konjska zaprežna kola, a deset godina kasnije je stekao titulu majstora i otvorio je vlastitu radionicu.

Već dvije i po decenije Unaler je u penziji, ali i dalje radi u radionici i u tome ga nije omela ni činjenica da su kočije i zaprežna kola odveć prevaziđena u svakodnevnom životu ljudi.

“Žao mi je što zanatske rukotvorine više nijesu interesantne mladim. Odlučio sam se za pravljenje minijaturnih i ukrasnih kočija kako bi očuvao ovu tradiciju i ljepotu“, kazao je Unaler.

Unaler je kazao da ima dosta narudžbi iz cijele Turske, a da mu je potrebno 15 dana da bi napravio jednu minijaturnu kočiju.

“Najteži dio posla je održati obećanje koje dam mušteriji. Kvalitet i rok isporuke koji obećam su mi uvijek bili neka vrsta pritiska koji me tjerao da stalno učim i budem sve bolji u svom poslu. To je i danas slučaj kada imam 73 godine“, kazao je Unaler.

Na pitanje do kada namjerava da radi, Unaler je kazao da će raditi sve dok bude zdrav.

“I kada bih htio ne mogu ostaviti posao. I sada sanjam posao i u snu mjerim promjer točkova i dizajniram kočije. To je jednostavno posao moj način života“, zaključio je Unaler.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније