Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ b92 ]

18. 05. 2021. 23:20 >> 23:22

NOVO OTKRIĆE

Ajkule koriste Zemljino magnetno polje kao GPS

Dugo su se naučnici pitali kako to da ajkule tačno znaju kada mogu da putuju preko ogromnih okeana, ali da se uvijek vrate na potpuno isto mjesto kako bi se hranile, razmnožavale i rađale.

Naučnici sa Floride zaključili su da ajkule koriste Zemljino magnetno polje kao GPS sistem navođenja. U najnovijoj studiji, objavljenoj u časopisu "Current biology", ističe se da ajkule imaju unutrašnji sistem za navigaciju koji im služi za tačnu plovidbu okeanima, prenosi Gardijan.

Kako se navodi, istraživači državnog Univerziteta sa Floride izlagali su 20 ajkula vježbama "magnetnog pomjeranja" koje su preslikavale geografske lokacije stotinama milja od mjesta na kome su bile zarobljene.

Brajan Keler, vodeći autor studije, rekao je da to objašnjava zašto ajkule mogu da putuju preko ogromnih okeana, ali se uvijek vraćaju na potpuno isto mjesto kako bi se hranile, razmnožavale i rađale.

"Već neko vrijeme znamo da ajkule umeju da detektuju magnetno polje, ali ovo je prvo uspješno testiranje da zaista i koriste te sposobnosti kako bi odredile svoju lokaciju. Očekujemo da se ove sposobnosti primjećuju i kod drugih vrsta, poput velike bijele ajkule, da migriraju 20.000 kilometara i potom se vrate na isto mjesto". izjavio je Keler.

Prema časopisu "Science" iz 2005. godine, velika bijela ajkula je praćena dok je plivala od Južne Afrike do Australije i nazad gotovo u pravoj liniji, što je navelo naučnike na to da vjeruju da ajkule imaju magnetni osećaj i da se njime vode i upravljaju u kretanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније