Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

А.М. [ RTS ]

04. 05. 2023. 23:00 >> 23:00

SILVANO VINČETI

Italijanski istoričar tvrdi da zna koji most se nalazi iza Mona Lize

Stanovnici gradića u Toskani uzbuđeni su zbog novih tvrdnji da dio pozadine najpoznatijeg portreta na svijetu – Da Vinčijeve Mona Lize – pripada njihovom gradu.

Italijanski istoričar Silvano Vinčeti rekao je da nema nikakve sumnje da je Da Vinči, u pejzažu iza enigmatičnog lika Mona Lize, naslikao most Romito di Laterina u provinciji Areco.

Da Vinči je naslikao portret u Firenci početkom 16. vijka, a identitet žene na remek-djelu – za koju se vjeruje da je Liza del Đakondo – podjednako je vruća tema kao i pozadina slike.

Prema nekim teorijama, most u pozadini je Ponte Burijano, blizu Laterine, dok drugi smatraju da je to Ponte Bobio u Pjačenci.

S druge strane, Vinčeti je koristeći istorijska dokumenta, fotografije i snimke iz drona došao do zaključka da je riječ o etrursko-rimskom mostu Romito.

Najočigledniji detalj je, kako kaže, broj lukova – četiri. Ponte Burijano ima šest, dok Ponte Bobio ima još više.

Do danas je samo jedan luk Romita, koji se pruža preko rijeke Arno, ostao čitav. Dokumenta porodice Mediči koja su pronađena u arhivima pokazuju da je između 1501. i 1503. most bio veoma opterećen saobraćajem.

Vinčeti je naveo da je tačno u tom razdoblju Da Vinči boravio u tom području, prvo u službi kardinala Čezara Bordžije, a potom Pjera Soderinija, državnika iz Firence.

Mereći širinu između obala rijeka i koristeći dužinu preostalog luka mosta, italijanski istoričar utvrdio je da bi tačno četiri luka bila potrebna da se premosti rijeka.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније