Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б. [ RTS ]

13. 09. 2023. 23:02 >> 23:02

INVAZIVNA VRSTA IZ SJEVERNE AMERIKE

Veliki plavi rak iz tropskih mora "okupirao" Italiju

Širenje novih, tropskih vrsta u mediteranskom moru nešto je sa čim se Italija sve češće susreće. Ta zemlja se posljednjih mjeseci bori sa navalom vrste plavog raka koji je veći od svih ostalih vrsta koje su do sada nastanjivale italijanska mora i koji zadaje velike probleme ribarima i prijeti da ugrozi čitav ekosistem.

Usljed klimatskih promjena i sve većih vrućina, kao i zbog velike svjetske trgovinske razmjene, Italiju su počele da naseljavaju vrste koje stručnjaci nazivaju "vanzemaljcima" ne bi li objasnili da se radi o vrstama koje do sada nijesu bile poznate na ovoj teritoriji, a koje se sada nastanjuju u ovoj zemlji, te prete da ugroze autohtone vrste. Posljedice su u mnogim slučajevima još nepoznate, a tek za nekoliko godina biće moguće vidjeti u kojoj mjeri su došljaci poremetili uobičajeni život u italijanskim morima. Vrsta koja trenutno najviše zabrinjava je veliki, plavi rak.

"Plavi rak koji dolazi iz Sjeverne Amerike, najvjerovatnije je ovde stigao u balastu brodova. On je deset puta veći od uobičajenog raka, nije sa ovih prostora, i uništava sve pred sobom. U stanju je da pojede dagnje, da isiječe mreže, stvara katastrofu u našim morima", rekao je jedan od ribara.

Dolazak plavog raka koga je sve više, oštećuje najviše ribare koji žive od prodaje školjki koje plavi rak otvara, razbija i jede. Ženke plavog raka u periodu od aprila do septembra mogu da izlegu od 700.000 do preko dva miliona jaja što govori o ekstremnoj brzini kojom se ovaj rak širi u morima, te oštećuje poljoprivredni sektor.

Italijanska vlada namjerava da se suoči sa problemom izdvajanjem značajnih, ekonomskih sredstava. Ovaj veliki plavi rak je prava prijetnja, jer se hrani autohtonim vrstama i nema predatora, tako da je njegovo širenje zagarantovano, a samim tim i ekološka i ekonomska šteta za čitav Mediteran.

"Mi ovde godišnje imamo oko 150 kvintala ovih školjki u vrijednosti od oko 60 miliona eura. Praktično 90 odsto ribara živi od toga. Ništa nam neće ostati za sljedeću godinu. Ovo je ono što je preostalo, ali rak lovi i dalje. Mislim da ćemo imati gubitak od oko 80 odsto od proizvodnje", istakao je Luka Zaja, predsjednik regiona Veneto.

Globano zagrijevanje je dovelo do proširenja ove predatorske, tropske vrste koju je sada potrebno proučiti te uvesti nova pravila o pecanju, prodaji, ali i zaštiti zdravlja potrošača.

Kineski restorani su vrlo zainteresovani za ovu vrstu raka, jer im je on dobro poznat dok polako raste i interesovanje italijanskih restorana.

Plavi rak je za sada najmasovniji od svih novih tropskih vrsta koje su počele da naseljavaju područje Italije, poput bakterija iz Latinske Amerike, insekata koji do sada nisu bili viđeni u Evropi, kao i zelenih papagaja.

Svi koji u Italiji vide plavog raka treba odmah da obavijeste Institut za zaštitu i istraživanje ambijenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније