Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ Beta ]

30. 12. 2023. 20:02 >> 20:02

RIO DE ŽENEIRO

Statua Hrista Spasitelja osvijetljena u bojama Peleovog dresa

Statua Hrista Spasitelja u Rio de Žaneiru osvijetljena je bojama dresa brazilske reprezentacije koji je nosio Pele, povodom godišnjice smrti jednog od najboljih fudbalera svih vremena.

Pele je umro prije godinu dana od raka u 82. godini.

Na statui je projektovan žuti dres sa brojem 10 brazilske reprezentacije i poruka pape Franje, pošto je Pele bio pobožni katolik.

"Pele, kako je gospodin Edson Arantes do Nasimento bio globalno poznat, nesumnjivo je bio igrač koji je u svom životu pokazao sve pozitivne osobine sportiste. Sjećanje na 'Kralja fudbala' ostaje neizbrisivo u mislima mnogih i stimuliše nove generacije da u sportu traže sredstva za jačanje veza jedinstva među nama", navodi se u poruci pape.

Vjerske ceremonije održane su u Santosu, lučkom gradu koji je Pele golovima i uspjesima proslavio igrajući za istoimeni klub.

Santos je odao počast na ceremoniji na svom stadionu Vila Belmiro, gdje je jedan od Peleovih sinova Edson Čolbi do Nasimento sa centra terena pustio 10 bijelih balona.

Počast Peleu odala je i Međunarodna fudbalska federacija, koja je objavila video njegovih najboljih poteza uz poruku: "Peleovo nasljeđe će uvijek živjeti".

Pele je jedini fudbaler koji je u tri navrata osvajao Svjetsko prvenstvo, 1958, 1952. i 1970.

Smatra se jednim od najboljih fudbalera svih vremena, a u brojnim anketama proglašen je za najboljeg fudbalera 20. vijeka. Sa 1.279 golova u 1.363 utakmica, uključujući i prijateljske, Pele je u Ginisovoj knjizi rekorda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније