Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Č.J. [ Beta ]

22. 02. 2024. 14:50 >> 14:49
Čitaj mi:

SAD

Kina planira da pošalje novi par pandi u zoo vrt u San Dijegu

Kina planira da pošalje novi par džinovskih pandi u Zoološki vrt u San Dijegu, obnavljajući time svoju dugogodišnju takozvanu panda diplomatiju, poslije povlačenja gotovo svih panda pozajmljenih američkim zoološkim vrtovima s pogoršanjem odnosa između Kine i SAD.

Kinesko udruženje za očivanje divljih životinja nedavno je potpisalo sporazume o saradnji sa zoo vrtovima u Sand Dijegu i u Madridu u Španiji i pregovara sa vrtovima u Vašingtonu i Beču, prenijela je danas kineska državna novinska agencija Sinhua. Sinhua je opisala dogovore kao novu rundu saradnje oko očuvanja pandi.

Zvaničnici Zoo vrta u San Dijegu rekli su za AP da ako se odobre sve dozvole i drugi dokumenti dvije pande, ženka i mužjak će kako se očekuje stići već krajem ljeta, oko pet godina od kada je taj zoo vrt poslao svoje posljednje pande nazad u Kinu.

Zoološki vrtovi obično plate naknadu od milion dolara godišnje za dvije pande, a novac je namijenjen naporima kozervacije u Kini, prema izvještaju američke kongresne istražne službe iz 2022. godine.

Decenije rada na konzervaciji u divljini i proučavanja životinja u zoo vrtovima spaslo je vrstu džinovskih pandi od izumiranja, i povećan je njihov broj od manje od 1.000 jedinki u jednom trenutku na više od 1.800 u divljini i u zoo parkovima.

Crno-bijeli medvjedi dugo su bili simbol američko-kineskog prijateljstva od kada je Peking poklonio par pandi Nacionalnom zoološkom vrtu u Vašingtonu 1972. godine, uoči normalizacije bilateralnih odnosa. Kina je kasnije zajmila pande zoo vrtovima da pomogne uzgoju mladunaca i podstakne povećanje njihovog broja.

SAD, Španija i Austrija su prve zemlje koje su radile sa Kinom na konzervaciji panda i 28 panda rođeno je u tim zemljama, prenijela je Sinhua. Agencija je prenijela da će najnovija saradnja uključivati istraživanja o sprječavanju bolesti, zaštiti staništa i doprinijeti izgradnji kineskog nacionalnog parka za pande.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније