Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

05. 01. 2024. 20:33 >> 20:32
Čitaj mi:

PREVAZILAŽENJE RAZLIKA

Kina za mirnu koegzistenciju sa SAD, obećava pande

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas u Pekingu da SAD i Kina moraju da insistiraju na mirnoj koegzistenciji i da prevaziđu razlike kao što su to učinile kada su uspostavile diplomatske odnose prije 45 godina.

boxPluginImg

Vang je obećao i da će džinovske pande do kraja godine biti vraćene u SAD, posebno u Kaliforniju.

Na raskošnom banketu sa 300 zvanica u Pekingu, povodom obilježavanja 45. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa SAD i Kine, Vang je rekao da svijet "trenutno prolazi kroz duboke promjene".

"Moramo da razmislimo o tome kako da usmjerimo veliki brod kinesko-američkih odnosa i da izbjegnemo skrivene grebene i opasne plićake. Kinesko-američka saradnja više nije opcija koju te dvije zemlje ili cio svijet mogu da zanemare, već pitanje kojim se treba ozbiljno pozabaviti", kazao je Vang.

Dvije zemlje pokušavaju da izbjegnu sukob i da plove u možda najnemirnijim vodama od 1. januara 1979. godine, kada su SAD prekinule zvanične veze sa Tajvanom i priznale komunističku vladu u Pekingu kao vladu Kine.

Uspon Kine kao ekonomske i vojne sile dovodi u pitanje dugogodišnje američko liderstvo u azijskom regionu i globalno.

I Vang i zamjenik šefa misije u Ambasadi SAD u Pekingu Dejvid Mil ukazali su danas na pisma-čestitke koje su kineski predsjednik Si Đinping i američki predsjednik Džozef Bajden razmijenili u ponedjeljak, na godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Mil, koji je govorio poslije Vanga, rekao je da je Bajden iskazao posvećenost odgovornom upravljanju odnosima dvije sile i dodao da se raduje nadogradnji napretka koji su postigli prethodni lideri SAD i Kine.

Vang je ipak kritikovao korišćenje "dugačkog štapa sankcija" i igre moći, što su optužbe koje Kina često iznosi na račun SAD. On je negirao da Kina želi da istisne bilo koju drugu zemlju i pozvao je SAD da poštuju razvojni put Kine i njene ključne interese.

Nakon što su džinovske pande vraćene u Kinu prošle godine iz američkih gradova Memfis i Vašington, neki su strahovali da će Kina prestati da pozajmljuje pande američkim zoološkim vrtovima zbog tenzija između dvije zemlje.

Si Đinping je, međutim, probudio nadu u novembru, kada je okupljenima u San Francisku rekao da je Kina spremna da nastavi saradnju sa SAD po tom pitanju i da "učini sve da ispuni želje žitelja Kalifornije". Vang je danas rekao da su "spremne pripreme za povratak džinovske pande u Kaliforniju do kraja godine".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније