Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Kurir, objavila B.B. ]

08. 10. 2018. 23:51 >> 23:30

ISTRAŽIVANJA POKAZALA

Sok od višanja i kivi dobri za nesanicu

Sok od višanja je poznat kao prirodni izvor melatonina - hormona koji utiče na ciklus spavanja i buđenja, zbog čega se preporučuje osobama koje imaju problama sa nesanicom. Istraživanja u Kini pokazala da je i kivi koristan za dobar san.

Ispijanjem soka od višanja dva puta dnevno može da se produži san i do sat i po vremena, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja, koje je obavljeno na Državnom univerzitetu u Luizijani.

Istraživači su nadgledali sedam starijih osoba s nesanicom, koje su morale da piju dva i po decilitra soka od višanja dva puta dnevno tokom dvije nedjelje.

Nakon toga su uslijedile dvije nedjelje bez soka, da bi na kraju još dvije sedmice konzumirali placebo. U poređenju sa placebom, dok su pili sok od višanja ispitanici su spavali u prosjeku 84 minuta više svake noći.

Sok od višanja je i, inače, poznat kao prirodni izvor melatonina - hormona koji utiče na ciklus spavanja i buđenja, kao i aminokiselina triptofan, tvrdi koautor istraživanja, Frenk Grinvej.

On dodaje da proantocijanidini, ili jako crveni pigmenti u kisjelom soku višnje sadrže enzim koji smanjuje upale i razgradnju triptofana, ostavljajući ga duže u tijelu.

Grinvej procjenjuje da trećina odraslih Amerikanaca starijih od 65 godina pati od nesanice.

On smatra da je sok od višanja sigurniji način za poboljšanje kvaliteta sna nego tablete, s obzirom na to da nema nuspojava.

"Tablete za spavanje kod starijih osoba povezuju se s četiri puta češćim brojem padova koji, u tom dobu, mogu da dovedu do preloma koji zahtijevaju operaciju", obašnjava Grinvej.

Ako niste obožavatelj soka od višnje, probajte kivi, jer je jedenje kivija sat vremena prije spavanja, takođe pokazalo da produžuje vrijeme spavanja za 13 odsto, i smanjilo je pojavu mjesečarenja nakon svega nedjelju dana redovne konzumacije, dokazalo je jedno kinesko istraživanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније