Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ BBS news, objavila B.B. ]

16. 10. 2018. 09:15 >> 08:55

NOVO ISTRAŽIVANJE

Pubertet kod dječaka povezan sa majkama

Doba u kojem dječaci ulaze u pubertet je direktno povezano sa vremenom kada su njihove majke prvi put dobile ciklus, pokazuje nova studija. Stručnjaci ukazuju i da djevojčice i dječaci širom svijeta sve ranije ulaze u pubertet.

Sinovi majki, koje su menstruaciju dobile ranije od svojih vršnjakinja, ući će u pubertet oko dva mjeseca ranije.

Studija je u časopisu "Human Reproduction" analizirala podatke od skoro 16.000 danskih majki i djece.

Jedan od autora, doktor Nis Brik, sa Univerziteta Arhus iz Danske, rekao je da kad god kod doktora dođe pacijent sa odloženim ili ranim početkom puberteta, doktor ga ispituje za porodičnu istoriju, jer se pretpostavljalo da postoji odnos između pubertetske dobi majke i sina.

"Sada naši podaci iz studije to i potvrđuju" kazao je Brik.

U Velikoj Britaniji, doba kada djeca ulaze u pubertet se smanjuje za jedan mjesec - na svakih 10 godina. Prosječno doba za ulazak u pubertet sada je 11 godina za djevojčice i 12 za dječake.

Smatra se da je djevojčica rano ušla u pubertet, ako je imala od osam do 11 godina, dok je kasni pubertet između 15 i 19.
Kod dječaka, normalan pubertet počinje između devet i 14 godina.

Stručnjaci su dodali da je došlo do poboljšanja opšteg zdravlja i ishrane u industrijalizovanom svijetu, ali studije su takođe pokazale vezu između gojaznosti i ranog početka puberteta.

U 2015. godini, studija je pokazala da rani ili kasni početak pubertet ima veze sa povećanim rizikom od dijabetesa, gojaznosti i rane menopauze, kardiovaskularnih bolesti.

Američka studija u januaru je otkrila da je rani pubertet kod djevojčica takođe povezan sa povećanom vjerovatnoćom mentalnih zdravstvenih problema tokom adolescencije i odraslih.

"I genetski faktori i faktori zaštite životne sredine nedvosmisleno utiču na vrijeme kada se ulazi u pubertet", rekla je doktorka Kristin Volfart-Veje, istraživačica na Univerzitetu u Kopenhagenu i autorka jedne od vodeće studije, koja se bavi pubertetom i vremenom.

"Dječaci i djevojčice nasljeđuju sklonost ka ulasku u pubertet u određenoj dobi - od svojih majki i očeva, ali, rani pubertet, početak rasta grudi i stidnih dlaka kod djevojčica manje su zavisni od genetskih faktora, a više od životne sredine" kazala je Volfart-Veje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније