Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ PR Centar, Objavila: R.P. ]

14. 11. 2019. 23:08   >>  23:10 1

DIJABETES

Ishrana i aktivnost su najbolja prevencija

Fizička aktivnost i pravilna ishrana najvažniji su u prevenciji dijabetesa. U Crnoj Gori, prema procjenama, između 50 i 55 hiljada ljudi boluje od te bolesti, a pretpostavka je da je taj broj veći, jer mnogi imaju dijabetes, ali to ne znaju.

To je kazao direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), internista endokrinolog, Sreten Kavarić, u Poliklinici KCCG-a gdje su, povodom 14. novembra Svjetskog dan borbe protiv dijabetesa, organizovane zdravstveno-promotivne aktivnosti mjerenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska.

Kavarić je podsjetio da su preporuke 150 minuta fizičke aktivnosti tokom sedmice i šetnje srednje-brzim hodom.

"Drugi važan parametar je prevencija gojaznosti. Zdrav način ishrane je obično ugrađen u sve dijete. Radi se o velikom broju obroka, tri glavna i dvije užine. Radi se o mjeri u količini hrane. Veoma je značajno da građani znaju da namirnice koje konzumiramo nose određenu sposobnost da povećaju nivo šećera u krvi", pojasnio je Kavarić.

Poželjno je, kako je rekao, da se u ishrani nađu namirnice sa srednjim ili nižim glikemijskim indeksom.

"Jednako važi i za voće. Kivi, pomorandže, mandarine, jagode, maline, jabuke su poželjan izbor. Voće bi moglo biti dobar izbor umjesto slatkiša. Vrlo jednostavan princip izmjene životnog stila može dovesti do prevencije gojaznosti, a samim tim i dijabetesa, koji je u visokom procentu udržen sa prethodnim viškom kilograma", rekao je Kavarić.

On je kazao da se crvena mesa sve manje preporučuju u svakodnevnoj ishrani.

"Akcenat se stavlja na izvor proteina iz voća i povrća. Malo se zna da lješnici i bademi mogu biti izvor proteina. Takođe, kuvano bjelance može biti izbor proteina. Zdravi stilovi života nisu fantazija, nego proizvod dugogodišnjih studija i preporuka", objasnio je Kavarić.

Prema njegovim riječima, danas ima mnogo ketogenih dijata u kojima postoji monotonost u primjeni određenih namirnica i insistiranje na samo jednoj vrsti namirnica.

Prema posljednjem zvaničnom podatku iz Registra Instituta za javno zdravlje iz 2013. godine, kako je rekao, u Crnoj Gori ima oko 33.500 dijabetičara.

Glavna sestra Interne klinike KCCG-a Sanja Minić, smatra da je pravilna ishrana temelj za liječenje i pacijentima se savjetuje više obroka tokom dana, kao i da budu raspoređeni ravnomjerno.

"Moraju da vode računa o količini i vrsti hrane. Osim pravilne ishrane za liječenje dijabetesa bitna je i fizička aktivnost. Pacijentima savjetujemo da ona bude sat vremena nakon uzimanja terapije. To je lagana šetnja, vožnja bicikla, plivanje, umjereni sport. Ako se bavi fizičkom aktivnošću koja zahtjeva veći napor, onda pacijentu savjetujemo da uzme jači obrok da ne bi došlo do hipoglikemije", objasnila je Minić.

Za liječenje dijabetesa, kako je pojasnila, bitno je i pravilno uzimanje terapije, odnosno pravilna aplikacija insulina i mjerenje glikemije.

"Glikemija se mjeri prije doručka i dva sata nakon obroka u toku dana. A ne kao što se često radi, odmah nakon obroka i onda vrijednosti nisu pouzdane i tačne", kazala je Minić.

Ona je rekla da je napravljen edukativni materijal u kojem se govori o riziku za nastanak depresije i o tome može li depresija biti izazvana dijabetesom.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. godine, a utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Za Dan borbe protiv dijabetesa, određen je dan rođenja Fredericka Bantinga, medicinskog naučnika koji je bio jedan od pronalazača inzulina i prvi koji je primijenio lijek na ljudima.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније