Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ T.G./N1 ]

07. 08. 2023. 10:29 >> 10:29

ISTRAŽIVANjE

Visok krvni pritisak tokom trudnoće ima uticaj na potomstvo

Odrasli su posebno izloženi visokom riziku od hipertenzije ako su njihove majke imale visok krvni pritisak tokom trudnoće, a zatim hronično kasnije u životu, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživači su proučavali 8.755 osoba rođenih između 1976. i 1982. na 7.544 žene koje su sve živjele u istoj zajednici u vrijeme porođaja.

One čije su majke imale visok krvni pritisak tokom trudnoće imale su 50 osto veće šanse da i same imaju hroničnu hipertenziju.

A one čije su majke kasnije u životu razvile hronični visok krvni pritisak imale su 73 odsto veće šanse da i same imaju isti problem.

Imati majku sa visokim krvnim pritiskom u trudnocć i kasnije u hroničnoj fazi čini se da predstavlja još veći rizik, više nego duplo povećava vjerovatnoću za hroničnu hipertenziju kod potomaka, prema izvještaju objavljenom u časopisu Hypertension.

„Ovo ima važne kliničke implikacije za pacijente koji mogu da budu pod povećanim rizikom zbog ovih izloženosti“, rekli su istraživači, dodajući da ti pacijenti mogu da imaju koristi od dodatnog skrininga i kliničkog praćenja, prenosi Reuters.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније