Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

18. 04. 2024. 14:20 >> 14:20
Čitaj mi:

DOKTOR OTKRIO

Koje su najzdravije, a koje najnezdravije žitarice za doručak?

Žitarice su omiljena hrana za doručak. One su ukusne i praktične za sve. Međutim, nisu uvijek tako hranljive kao što mislite.

 

Doktorka Debora Li otkrila je za Express koje su žitarice najzdravije, a koje najnezdravije.

„Ovsena kaša je najbolja opcija. To je žitarica od cijelog zrna, što znači da je žitarica nerafinisana. Svako zrno sadrži klice, mekinje i endosperm. Ovas se smatra neprerađenom hranom koju svi treba da jedemo češće“, objasnila je ona.

Ovas je bogat proteinima i vlaknima, može da snizi holesterol i kontroliše nivo šećera u krvi i može nam pomoći da se duže osjećamo sito, što pomaže u gubitku težine.

„Da biste izvukli maksimum iz kaše kao obroka, napravite je sa mlijekom zbog sadržaja kalcijuma, fosfora, vitamina D i proteina“, istakao je dr Li.

Ovsenim pahuljicama možete dodati i svježe voće koje povećava unos antioksidanata, vitamina, minerala i vlakana, dok dodavanje orašastih plodova obezbjeđuje zdrave nezasićene omega-3 masti, kao i vitamine B i E, cink, magnezijum i više vlakana, prenosi Index.hr.

Kada su u pitanju najgore žitarice za jelo, dr Li upozorava na granolu prelivenu čokoladom.

„Najzdravije opcije su pune šećera i masti i bogate kalorijama. Porcija čokoladne granole od 50 grama sadrži 227 kalorija i 6,8 grama zasićenih masti. Dodajte 125 mililitara punomasnog mlijeka i to je još 81 kalorija i 4,6 grama masti. – 308 kalorija i 11,8 grama zasićenih masti“, primijetila je ona.

Prema dr Liju, i djeca i odrasli treba da biraju žitarice bez šećera, bogate vlaknima koje sadrže zdrave nezasićene masti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније