Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

29. 08. 2013. 13:12 >> 13:13

NAGRADA UEFA

Genijalnost Mesija, golovi Ronalda ili trofejni Riberi?

Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi ili Frank Riberi? Jedan od ove trojice vrhunskih fudbalera, svjetske klase, danas će u Monaku biti izabran za najboljeg fudbalera po izboru UEFA-e u sezoni 2012/13.

Odluku o najboljem među najboljima glasanjem uživo večeras u 17,45 sati, u sali „Grimaldi Forum“, donijeće 53 člana žirija, urednici i novinari medija, po jedan iz svih zemalja članica UEFA-e, među kojima je i predstavnik Crne Gore, Miloš Antić, novinar Dnevnih novina.

Milioni gledalaca, koji će putem TV ekrana širom svijeta u direktnom prijenosu pratiti treći po redu Izbor najboljeg fudbalera UEFA, ali i oni srećnici koji će uživo imati priliku da prisustvovuju glamuroznoj manifestaciji, saznaće ko je nasljednik Andresa Injeste, veziste španske Barselone, prošlogodišnjeg osvajača prestižnog trofeja.

Konkurencija za renomiranu UEFA nagradu, mnogi u Monaku kažu, jača je nego ikada. Dileme među članovima žirija su velike. Izabrati i nepogriješiti među sjajnim igračima nije lagan i zahvalan zadatak. U tradicionalnom izboru, za koji ove godine vlada nikada veće interesovanje, pobijediće onaj ko sakupi najveći broj glasova od 53 člana UEFA žirija. 

 

Mesi je prošle sezone sa Barselonom osvojio titulu prvaka Španije. Odigrao je 43 utakmice, 11 u Ligi šampionu i 32 u španskom šampionatu, a na terenu je proveo 3.443 minuta (822 minuta u UEFA takmičenjima, 2.621 u Španiji), ukupno postigavši 54 gola (prosječno 8, 46). Zabilježio je 14 asistencija, dvije u Ligi šampiona i 12 u Primeri. Uputio je 204 udarca ka golu protivnika, od čega 41 u LŠ, 163 u susretima na tlu Pirinejskog poluostrva. Tačnost dodavanja imao je na vrhunskom nivou, čak 86,2 odsto (87,2 odsto LŠ, 85,2 Španija). Argentinac je pobijedio u 31 meču (5,26), sa Barselonom imao sedam remija (3,4), a pet puta izgubio (3,2).



Ronaldo se nije mogao pohvaliti osvajanjem trofeja, ali jeste titulom najboljeg strijelca Lige šampiona sa 12 pogodaka, kojima je pridodao i 34 u Španiji i ukupno sezonu završio sa 46 golova, osam manje od Mesija. Portugalac u dresu Real Madrida odigrao je 46 mečeva, 12 u takmičenjima UEFA i 34 u Španiji, što u minutaži znači 3.798 (1.080, 2.718). Jedanaest puta je asistirao, jednom u Ligi šampiona i 10 puta u šampionatu „iza Pirineja“. Ka golu rivala šutirao je 316 puta (81, 235), a uspješnost dodavanja mu je na 77, 99 odsto (79,1, 76,8). Ronaldo, koji je uz Mesija jedini treću godinu zaredom u najužoj konkurenciji za UEFA trofej, u minuloj sezoni ostvario je 30 pobjeda (6,24), u osam utakmica sa Realom nije pobijedio, ali ni izgubio (3,5), dok je poražen u osam (3,5).



Francuz Riberi je prvi put u top društvu za priznanje UEFA. I to sasvim zasluženo, jer je sa njemačkim Bajernom osvojio sve što se osvojiti moglo u prošloj sezoni. Trofej je podigao u Ligi šampiona, Bundesligi i njemačkom Kupu. Odigrao je 39 mečeva (12 u LŠ, 27 u Njemačkoj). Ukupno 2.962 minuta bio je na terenu (849, 2.113). Postigao je 11 golova, jedan u Evropi i 10 u njemačkom šampionatu, te „upisao“ i 16 asistencija (2,14). Prema golu protivnika šutirao je 78 puta (13,65), a tačnost dodavanja imao na odličnih 85,8 odsto (83,8 u LŠ i 87,8 u Njemačkoj). Slavio je u 35 susreta sezone (10,25). Učestvovao je u tri remija Bavaraca (1,2), te samo dva puta izgubio (1,1).

- Iz konkurencije otpalo 23 fudbalera -

Podsjetimo, u drugom krugu glasanja, koji je prethodio današnjem finalnom, otpala su sedmorica igrača, a na osnovu osvojenih 80 bodova u glasanju Robert Levandovski (Borusija Dortmund, Poljska) zauzeo je četvrtu poziciju u poretku UEFA najboljih igrača u sezoni 2012/13. Slijede: Arjen Roben (Bajern, Holandija - 55 glasova), Tomas Miler (Bajern, Njemačka - 51), Garet Bejl (Totenhem, Vels - 48), Bastijan Švajnstajger (Bajern, Njemačka - 34), Zlatan Ibrahimović (PSŽ, Francuska - 27) i Robin Van Persi (Mančester Junajted, Holandija - 24).

Vrijedi istaći i kako je u prvom krugu glasanja ukupno bilo 26 nominovanih fudbalera, od kojih i trojica iz naše regije (Edin Džeko – Mančester Siti, Bosna i Hercegovina, Mario Mandžukić – Bajern, Hrvatska i Branislav Ivanović – Čelsi, Srbija). Uz njih i trojicu iz užeg izbora, i drugom krugu u elitnom društvu za prošlu sezonu našli su se i Edinson Kavani (Napoli / PSŽ, Urugvaj), Dante (Bajern, Brazil), Falkao (Atletiko Madrid / Monako, Kolumbija), Mario Gece (Borusija Dortmund / Bajern, Njemačka), Ilkaj Gundogan (Borusija Dortmund, Njemačka,) Andres Injesta (Barselona, Španija), Havi Martinez (Bajern, Španija), Filip Lam (Bajern, Njemačka), Manuel Nojer (Bajern, Njemačka), Oskar Kardozo (Benfika, Paragvaj), Andrea Pirlo (Juventus, Italija), Arturo Vidal (Juventus, Čile) i Ćavi Hernandez (Barselona, Španija).

Izbor najboljeg fudbalera u Evropi održava se od 2011., a oformljen je direktno na inicijativu Mišela Platinija, predsjednika UEFA-e. U premijernom izdanju trofej je podigao Leonel Mesi, a prošle godine pripao je njegovom klupskom saigraču Andresu Injesti.


- Žrijeb za grupnu fazu Lige šampiona -

Nakon Izbora najboljeg fudbalera UEFA i ove godine u Monaku održaće se žrijeb za grupnu fazu Lige šampiona. U bubnju najjačeg klupskog takmičenja naći će se 32 kluba, među kojima nema niti jednog sa područja zapadnog Balkana.

 

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније