Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Л.В. [ Beta ]

05. 05. 2023. 10:40 >> 10:41

SLAVLjE KOJE NE PRESTAJE

Navijači Napolija žurkama u Napulju proslavljaju titulu

Navijači Napolija slave na ulicama Napulja čitave noći osvajanje šampionske titule u fudbalskoj Seriji A, prve poslije 33 godine.

Ljudi pjevaju i plešu na ulicama, grle se, dok su djeca oko njih igrala fudbal. Neki od navijača skakali su od sreće u fonatane, a mnogi su mahali zastavama fudbalskog kluba dok su krstarili gradom na skuterima.

Napoli je sinoć osvojio titulu, prvu posle 33 godine, tako što je osvojio bod (1:1) u utakmici protiv Udinezea na gostujućem terenu.

Ekipu je u Udinama pratilo 11.000 navijača, a ostali su gledali utakmicu na stadionu "Dijego Armando Maradona" i kafićima.

"U našim srcima živeo je jedan san, da Napulj ponovo postane šampion", pjevali su okupljeni na gradskim ulicama.

"Plačem. Ovo je istorijski trenutak", rekao je 13-godišnji navijač Edoardo Napa, prenio je BBC.

On je dio mlade generacije Napolijevih navijača koji se nije ni rodio kada je klub posljednji put osvojio titulu, predvođen Maradonom, 1987. i 1990. godine.

Nisu samo lokalni stanovnici slavili titulu, u Napulj su došli navijači iz Italije, Francuske, Španije i Velike Britanije, proslavljali su uz torte, piće, sladolede.

U Napulju se fudbal diše i živi. Cio grad je bio ukrašen i spreman za žurku, plavo-bijele zastave visile su sa balkona i prozora, oslikani su murali, palile su se baklje i slušala muzika.

"Čini se kao da je svijet ovdje stao. Ova žurka će trajati najmanje jmesec dana. Trajaće do ljeta. Osjećaj je nevjerovatan. Napolitanci unesu ljubav u sve što rade, uključujući i fudbal", rekla je studentkinja Amelija Bafi, koja je iz Rima doputovala da proslavi titulu.

Žurka se čekala 33 godine, otkako je kapiten Maradona predvodio ekipu. U gradu se i dalje ojseća njegovo prisustvo, murali sa njegovim likom oslikani su po gradu, njegove slike su na prozorima kafića i bilbordima.

Mnogi su se ispred njegovog velikog murala okupili da donesu cvijeće i upale svijeće, a neki su i plakali.

"Ovo prevazilazi religiju. Ono što radimo je kao ritual. Molimo se za Dijega Maradonu kao da je svetac. To je ludo i mi to volimo", rekla je Bufi o čuvenom Argentincu koji je umro 2020. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније