Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

N.R.

06. 03. 2024. 21:22 >> 21:37
4
Čitaj mi:

"AKCENTI"

Vujović: Namještanje utakmica pred nosom FSCG; Mugoša: UEFA upozorila

Država mora preuzeti sve što je u njenoj moći da stane na kraj namještanju utakmica i neregularnim takmičenjima, rečeno je u emisiji "Akcenti" na TVCG1. Tema je bila namještanje utakmica u crnogorskom fudbalu.

Gosti Nebojše Šofranca bili su Marko Mugoša iz Osnovnog tužilaštva, Dragan Vujović iz NVO Fudbalska Crna Gora, Mileta Šćepanović, bivši sudija i Željko Damjanović iz Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore.

Mugoša je rekao da postoje pokušaji da se situacija predstavi kao da se nije desilo ništa sumnjivo. 

"Ali to je samo jedna strana priče. Ljudi iznose svoje viđenje, neki pokušavaju da izvade situaciju kao da se ništa nije desilo. Protiv kluba može da se vodi disciplinski postupak", istakao je Mugoša.

Šćepanović je kazao da Fudbalski savez, predsjednik i članovi upravnog odbora nisu prijavljeni u registar sportskih organizacija. 

"To jedino može u Crnoj Gori. To je jedna organizacija koja je totalno privatizovana, gdje sve odluke donosi jedan čovjek, Dejan Savićević i to je glavni problem u našem fudbalu," ističe Šćepanović, koji je svojevremeno bio suspendovan od strane FSCG.

Damjanović navodi da je ovo globalni problem. 

"Dešava se i dešavaće se u cijelom svijetu. Najviše smo uradili u državi kada je u pitanju ovaj problem. Savez nam je izašao u susret, to moram da kažem, prije svega povodom implementacije programa za sprečavanje namještanje utakmica. UEFA I FIFA su vidjeli možda da postoje problemi kod igrača, pa su omogućili i da anonimno prijave bilo koga za koga znaju da ima veze sa tim dešavanjima. Pojavila se informacija da se u Crnoj Gori manje namještaju utakmice, nego u zemljama regiona" rekao je Damjanović. 

Vujović kaže da "mi pričamo o blatu u koje smo upali, ovo je katastrofa".

"Naš savez kolektivno treba da podnese ostavku i da prizna da nisu uradili prave stvari kada je u pitanju naš fudbal. Kao što sam rekao, niko iz saveza nije prihvatio krivicu za bilo koje loše stvari u našem fudbalu", kazao je Vujović.

Mugoša napominje "da smo počeli sa radom isti dana kada se pojavio taj snimak meča".

"Postoje neki mehanizmi koji mogu da dovedu do nekih podataka, ovo je krivično djelo koje je teško dokazivo. Ja znam za izvještaje UEFA, jer sam u komunikaciji sa FSCG. Mi nastavljamo da pratimo sve utakmice, UEFA je već u petak poslala da sumnja u ishod meča Mladost-Dečić. Mi smo to prepoznali i tužilaštvo je pokrenulo tu priču. Ne bavimo se samo fudbalom, nego uopšte svim sportovima. Uvijek se sve na kraju svodi na igrače, oni su na kraju ti koji ispaštaju. Pretpostavka je uvijek da će igrač da prihvati grešku, nego da nekoga drugoga okrivi. Zasad su sitacije čudne u najmanju ruku, ali se mora čekati da se dokaže bilo šta u vezi toga. Kladionice su jako važne, policija sve to prati, povezuje se sa uplatama koje su sumnjive, što jasno govori da se nešto dešava. Trajanje procesa zavisi od mnogo faktora, inicijalni dio je urađen u jako kratkom roku", rekao je Mugoša.

Damjanović navodi da mu je teško da priča na ovu temu, jer se sindikat bavi drugim, pozitivnim stvarima.

"Slučaj je već u procesu, nije u našem opsegu da pričamo o ovome, zato se nismo ni oglašavali. Mi smo radili na prevenciji svega ovoga, jer je naša obaveza da spriječimo ove stvari. Sindikat profesionalnih fudbalera sproveo je akciju sa UEFA i FIFA obišli smo sve prvoligaške i drugoligaške klubove, mislili smo da ćemo najbolje na taj način pomoći da se odupru tom načinu namještanja utakmica. Odlazili smo u Ljubljanu sa članovima svih naših klubova regiona, kao još jedan vid prevencije, na seminare koji su upravo velika borba protiv namještanja utakmica. Kladionice su ušle u fudbal, pokušali smo da edukujemo igrače da samo oni stradaju, rijetko kad direktori klubova", kaže Damjanović.

Vujović je rekao da je aktuelna situacija "dno dna". 

"Gdje se sve dešava našem savezu ispred nosa, a treba neko da im javi iz Niona. Ja tu vidim jedino odogovornost saveza, na čelu sa Dejanom Savićevićem. Jeste li čuli da je neko podnio ostavku u savezu, a ne, njima je odlično. Da nije bilo vašeg kolege, Maksima Živaljevića i ova utakmica bi prošla kao i sve do sad" kazao je Vujović.

Šćepanović tvrdi da je neshvatljivo da večeras nemamo predstavnika Fudbalskog saveza Crne Gore.

"Mislim da je večeras trebao da bude i predstavnik Ministarstva sporta. Bojim se da se bavimo posljedicama loše organizacije takmičenja i nelegalnog rada saveza. Ne mogu da shvatim da naš savez nema tijelo koje bi se bavilo regularnošču takmičenja. Ne može sa jedan igrač da bude kriv, kao što je Ceklić u ovom meču. Nevjerovatno je da savez samo prevede te dojave od UEFA i samo dostave sudu, oni moraju da se opširnije pozabave ovom temom. Ko će da pokrene priče oko namještanja osim savez, koji mora da se više bavi ovom temom", rekao je Šćepanović. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније