Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

[ Beta ]

27. 03. 2024. 20:53 >> 20:54
Čitaj mi:

INCIDENT NA "MEACI"

Žezus ogorčen zbog odluke italijanske lige da ne kazni Aćerbija

Fudbaler Napolija Žuan Žezus rekao je danas da je ogorčen i veoma tužan i razočaran odlukom rukovodstva italijanske lige da ne kazni igrača Intera Frančeska Aćerbija koji ga je navodno uvrijedio na rasnoj osnovi. Sportski sud italijanske lige u utorak je presudio da nema dovoljno dokaza da je uvreda koju je Aćerbi uputio Žezusu bila rasistička.

Navodni incident dogodio se tokom utakmice Intera i Napolija 17. marta. Utakmica je bila prekinuta na oko 90 sekundi kada je Žezus rekao sudiji da ga je Aćerbi uvrijedio na rasnoj osnovi.

"Nekoliko puta sam čitao sa velikim razočaranjem odluku sportskog sudije, koji je smatrao da nema dokaza da sam bio žrtva rasističke uvrede tokom utakmice. Iako razumijem odluku, teško mi je da razumijem i zbog toga sam veoma ogorčen", naveo je Žezus u saopštenju.

On je bio vidno uznemiren kada je prišao sudiji u drugom poluvremenu utakmice na San Siru i pokazivao je na oznaku na rukavu dresa: "Izbacite rasizam", što je dio kampanje italijanske lige protiv rasizma.

"Iskreno, veoma sam tužan i razočaran zbog tako ozbiljnog incidenta u kome je moja jedina greška bila što sam se ponio džentlmenski, odlučivši da ne prekidam tako važnu utakmicu, sa svim neprijatnostima za gledaoce. Učinio sam to vjerujući da bi takav stav bio poštovan, a možda i uzet kao primjer", rekao je 32-godišnji brazilski fudbaler.

Tužilac Fudbalskog saveza Italije ispitao je fudbalere i svjedoke prošle sedmice, a izvještaj je poslat sportskom sudiji italijanske lige, koji je pregledao snimke utakmice, kao i audio zapis sudije i VAR sudija, nakon čega je odlučio da ne kazni Aćerbija.

"Poslije ove odluke, mislim da će svako ko se nađe u sličnoj situaciji, reagovati na sasvim drugačiji način, kako bi se zaštitio i obuzdao sramotu rasizma, koga želimo da se oslobodimo. Ni na koji način se ne osjećam zaštićeno ovakvom odlukom koja istovremeno priznaje da je bilo dokaza o uvredi, ali da nije sigurno da je uvreda bila diskriminatorska", naveo je Žezus.

Da je proglašen krivim, Aćerbi bi mogao biti kažnjen sa najmanje 10 utakmica suspenzije, zbog čega bi propustio ostatak sezone i najvjerovatnije Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

On je poslat kući iz trening kampa reprezentacije Italije, iako je Savez saopštio da vjeruje da nije bilo nikakve "klevetničke i rasističke namjere".

Žezus je rekao da se Aćerbi odmah izvinio, ali da je fudbaler Intera poslije toga negirao da je uvreda bila na rasnoj osnovi, rekavši da je Žezus "pogrešno razumio".

"Ne mogu da shvatim zbog čega je Aćerbi promijenio svoju verziju događaja sljedeći dan dok je bio u reprezentaciji, umjesto da je odmah negirao poslije utakmice, kada se to i dogodilo. Nijesam očekivao da će se ovako završiti. Plašim se, a nadam se da griješim, da bi ovo moglo da predstavlja ozbiljan presedan za opravdavanje određenog ponašaja. Iskreno se nadam da ova za mene tužna stvar može pomoći fudbalskom svijetu da razmisli o pitanju koje je ozbiljno i hitno", rekao je Žezus

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније