Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

09. 08. 2013. 22:37 >> 06:36
2

PRIJE 15 GODINA

Jugoslavija po četvrti put šampion svijeta

Plavi poslije nevjerovatno tijesne utakmice uspjeli da po drugi put na turniru savladaju Ruse rezultatom 64:62 (30:35), kada je blistao nevjerovatni Bananamen - Željko Rebrača.

Na današnji dan, prije tačno 15 godina košarkaška reprezentacija SR Jugoslavije osvojila je četvrtu titulu šampiona svijeta! U finalu je, poslije krajnje neizvjesnog meča, savladana Rusija (po drugi put na tom šampionatu) rezultatom 64:62, a za najkorisnijeg igrača izabran je Dejan Bodiroga. U najboljoj petorci kompletnog turnira bili su upravo Bodiroga i Željko Rebrača, koji je blistao tokom cijelog prvenstva, a posebno u finalu.

Odlazak na Svjetsko prvenstvo u Atinu 1998. bio je zapravo povratak na mjesto uspjeha... Tamo gdje je ova košarkaška generacija ponovo rođena 1995. poslije sankcija i potpune izolacije (sjetite se samo kultnog zakucavanja Saše Danilovića preko Arvidasa Sabonisa u finalu i trijumf rezultatom 96:90 vrijedan zlata!).

Međutim, Željko Obradović je tada bio prinuđen da promijeni praktično polovinu tima – Vlade Divac je učešće u reprezentaciji zbog lokauta u NBA ligi, Zoran Savić se povukao iz reprezentacije, Saša Danilović je operisao članak, dok se Sale Đorđević oporavljao od operacije meniskusa, pa se ekipi priključio na samom prvenstvu bez treninga. Tada je Obradović u vatru bacio mlade snage – Vlado Šćepanović na poziciji beka, Dragan Lukovski je stigao kao rezervni plejmejker, dok su Predrag Drobnjak i Nikola Bulatović bili na poziciji centra.

Jugoslavija je takmičenje počela u grupi B zajedno sa Portorikom, Rusijom i Japanom, od kojih je jedino Rusija zadavala manje probleme. Plavi su kao prvoplasirani tim u grupi nastavili takmičenje. U polufinalnoj grupi E Jugoslavija je savladala Grčku i Kanadu, ali je doživjela i prvi poraz od Italije, što nije puno uticalo na dalji plasman, pa su naši košarkaši u četvrtfinale otišli ponovo kao prvoplasirani tim.

U borbi za polufinale Plavi su savladali Argentinu, a u narednoj utakmici ponovo je uslijedio meč sa domaćinom – Grcima. Iako su naši gubili tokom gotovo svih 40 minuta, nijesu klonuli duhom, već su na iskustvo stigli do produžetka, gdje protivnici nijesu imali šanse... Jugoslavija je slavila rezultatom 78:73, a protivnik u finalu ponovo je bila Rusija, koja je u dramatičnoj utakmici uspjela da savlada drim-tim SAD.

Finale 13. Svjetskog prvenstva bilo je, u najmanju ruku, izuzetno dramatično. Rusi su samouvjereno vodili u periodu od 6. do 32. minuta, ali je tada Milenko Topić doneo minimalnu prednost – 50:49. U 38. minutu manji predah donijela je trojka Saše Đorđevića za 53:50, a onda je na scenu stupio Željko Rebrača, koji je prvo prekinuo jedan od ključnih napada protivnika onom legendarnom rampom nad centrom Mihajlovim, da bi prilikom promašenog bacanja Topića uhvatio loptu i smjestio je u koš za rezultat 60:56. Rebrača je pet sekundi prije kraja utakmice stao i sam na liniju slobodnih bacanja, a rezultat u tom trenutku bio je 62:60 za Plave. Fenomenalni krilni centar bio je precizan oba puta što je značilo samo jedno – Jugoslavija je prvak svijeta, po četvrti put u svojoj prebogatoj istoriji!

JUGOSLAVIJA – RUSIJA 64:62 (30:35)

Jugoslavija: Bodiroga (MVP turnira), Šćepanović, Obradović, Lončar, Lukovski, Berić, Đorđević, Rebrača, Drobnjak, Bulatović, Tomašević, Topić.

Trener: Željko Obradović

Rusija: Karašev, Babkov, Mihajlov, Fetisov, Kisurin, Nosov, Panov, Kudelin, E. Pašutin, Z. Pašutin, Čakulin, Kurašov

Trener: Sergej Belov

(mozzartsport.com)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније