Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

Beta

17. 06. 2015. 08:56 >> 10:05

NAKON 4 DECENIJE

Voriorsi novi šampioni NBA lige

Košarkaši Golden stejta pobijedili su rano jutros ekipu Klivlenda sa 105:97 i tako postali novi prvaci NBA lige, četvrti put u istoriji, a prvi put od još od 1975. godine.

Voriorsi su u finalnoj seriji slavili sa 4:2, vezavši tri pobjede poslije prednosti Klivlenda od 2:1. Za najkorisnijeg igrača finala proglašen je Andre Igudala.

Igudala je meč završio sa 25 poena, a upisao je i po pet asistencija i skokova. Isti broj koševa ubacio je i Stefon Kari, Drejmond Grin je dodao 16, a Livingston i Festus Ezeli po deset.

"Ovo je bila duga vožnja. Sjajna sezona", kazao je Igudala poslije mača.

U Klivlendu je ponovo najbolji bio Lebron Džejms. On je postigao 32 poena, uz 18 skokova i devet asistencija i tako ponovo pokazao da je najbolji, ali to nije bilo dovoljno njegovoj ekipi da produži ovo finale i pokuša da dođe do prve titule. Timofej Mozgov je ubacio 17 poena, Džej Ar Smit 19, a Tristan Tompson 15.

"Nije bitno da li igram u Majamiju, Klivlendu ili na Marsu. Izgubiti finale je razočaravajuće", naveo je Džejms.

Voriorsi su vodili gotovo tokom cijelog meča, imali su u trećoj deonici i 15 poena prednosti, ali je Klivlend, zahvaljujući prije svega Džejmsu, u posljednjem minutu utakmice tu prednost smanjio na samo četiri poena zaostatka.

Međutim, Golden stejt se nije dao. Kari i Igudala su bili sigurni sa slobodnih bacanja, što je bilo dovoljno za veliko slavlje.

"Postali smo prvaci i ovo je zaista poseban osjećaj. Ovaj tim je sjajan. Od početka sezone sve je išlo kako smo zamislili i u ovu titulu je ugrađeno puno teškog rada - sve do posljednjeg minuta", rekao je Kari nakon utakmice.

Trener Golden stejta Stiv Ker je postao prvi trener novajlija, debitant, koji se okitio zlatnim prstenom još od Peta Rajlija, kojem je to pošlo za rukom sa Los Anđeles lejkersima 1982. godine.

"Svi pričaju o Kariju, Tompsonu, Igudali, Grinu kao pojedincima i svemu što su uradili u napadu ove godine. Ali, čini mi se da ljudi zaboravljaju činjenicu da smo igrali najbolju odbranu u ligi. Dakle, mi smo tim, tako se postaje šampion", kazao je Ker.

Golden stejt, najbolja ekipa i u regularnom delu sezone, postao je tako prvi tim nakon Čikago Bulsa iz 1991. godine koji je do titule došao bez ijednog igrača koji je prije toga igrao veliko finale NBA lige.

Ekipa Stiva Kera je sezonu završila sa 83 pobjede i tako postala treća najuspješnija ekipa u istoriji NBA. Prije Golden stejta najviše pobjeda ostvario je Čikago i to dva puta - u sezonama 1995/96. i 1997/96.

Voriorsima je ovo četvrta titula u istoriji, a druga od kako su se preselili u Kaliforniju iz Filadelfije. Prije ove, oni su titule osvajali 1947, 1956. i 1975. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније