Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vaterpolo

05. 01. 2014. 16:58 >> 16:58
1

KOMEMORACIJA

Marić: Malo je riječi da se opiše Cikotina magija

“Od nekoga ko je za života postao legenda ne možemo se oprostiti definitivno i zauvijek. Niti ono što je uradio za vaterpolo klub Jadran, bokeljski, crnogorski i jugoslovenski vaterpolo, za grad Herceg Novi, može da stane u bilo kakve riječi“, kazao je predsjednik Jadrana dr Đuro Marić na komemorativnoj sjednici održanoj povodom smrti legende crnogorskog i svjetskog vaterpola Božidara Stanišića Cikota.

Komemoraciji su pored porodice i prijatelja, prisutvovali vaterpolisti iz Boke i Budve, kao i funkcioneri, a o Cikotinom životu, posvećenom vaterpolu i porodici, govorili su predsjednik PVK "Jadran" dr Đuro Marić i sekretar za finansije opštine Herceg Novi, Radovan Božović.

Marić je istakao da nema dovoljno riječi da bi se opisala Cikotina igra i ispričao jedan zanimljiv detalj koji najbolje ilustruje Cikotinu magiju u bazenu…

“Vazda će nam biti malo riječi za velikoga maga vaterpolo bazena, igrača čiji su potezi nadmašivali i najmaštovitije pretpostavke saigrača, protivničkih igrača, sudija, opčinjene publike. Cikotina magija je učinila da jednom prilikom sudije spuste zastavicu i odlože pištaljku da bi aplaudirale njegovoj bravuri, što je nezabilježen detalj u istoriji sporta - prisjetio se Marić.

Cikota je vaterpolo doživljavao kao igru mašte, nadigravanja i viteškog nadgornjavanja i tako od sporta pravio umjetnost. Marić je podsjetio da je on rođen 1936. godine u znamenitoj novskoj porodici Stanišića i da je početkom 50-ih godina prošlog vijeka zaplivao na Škveru. Već 1954. postaje seniorski prvotimac "Jadrana", a dvije godine kansnije nezamjenljivi član reprezentacije Jugoslavije, za koju je odigrao 99 utakmica.

“Bio je duhoviti i nepredvidljivi sidraš, vlasnik umjeća neodbranljive šraube, nerjeršive enigme za sve bekove i golmane svijeta. Za njegov i naš "Jadran" postigao je 191 gol, što je u onom vremenu bio nezamisliv učinak. Cikota je u onom mitskom timu "Jadrana" koji 1958. godine osvaja prvenstvo Jugoslavije, da bi naredne godine, opet bez ijedne izgubljene utakmice, odbranili titulu u jednoj od najjačih liga na svijetu“, podsjetio je dr Marić, dodajući i da je Cikota bio član olimpijske reprezentacije Jugolslavije koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Time je postao prvi crnogorski olimpijac.

Opraštajući se, u ime opštine, od Cikote, Radovan Božović je kazao da je Božidar Stanišić bio više od sportiste, a vaterpolo je za Novljane bio više od sporta, prenio je Radio Jadran.

“Svaka priča o njemu vraća nas u lijepa i romantična vremena Herceg Novog, kada je grad rastao i napredovao, a Jadran pronosio njegovo ime širom Evrope. I danas u većini lokala pored slika hercegnovskih znamenitosti stoji slika atletski građenog sportiste sa šeretskim osmjehom, koji odražava dug jednog grada, čovjeka koji je siguran u sebe. Takav je Cikota bio i na vodi i na kopnu", rekao je Božović, koji je imao sreću da radi zajedno s njim.

Božidar Stanišić Cikota sahranjen je danas na groblju crkve Sv. Spasa na Toploj.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније