Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Tufik Softić

22. 08. 2022. 07:21 >> 07:18
3

TRAŽE IZMIJEŠTANJE SEPARACIJE

Nesnosna prašina i buka u srcu Berana

Rukovodstvo Mjesne zajednice "Park" u Beranama pokušaće peticijom da natjera privatno preduzeće "Tehnostar" da izmjesti separaciju sa pogonom za proizvodnju betona sa dosadašnje lokacije u centru grada, na nego drugo mjesto.

Predsjednik ove mjesne zajednice Petar Labudović, rekao je Portalu RTCG da dugogodišnji sukob sa ovim preduzećem oko tog problema prevazilazi lokalni okvir i sve više poprima obrise pitanja u vezi sa pregovaračkim poglavljem koje se tiče zaštite životne sredine.

„U srcu Berana, samo nekoliko stotina metara od centra, pod terasama privatnih kuća u Obalskom naselju, godinama nesmetano radi fabrika betona, koja širi nesnosnu prašinu i buku. Ovaj problem više ne može da se odlaže“, kazao je Labudović.

On je podsjetio da je betonjerka ostala da radi na tom mjestu i nakon što je 2008. godine izgrađena zaobilaznica pored Lima i glavno gradsko šetalište.
„Prolazak pored ove betonjerke za rekreativce predstavlja neminovnost da udišu oblake prašine na potezu od nekoliko stotina metara, kolika je dužina tog građevinskog pogona pored kojeg prolazi šetalište“, rekao je Labudović.

Prema njegovim riječima, vjerovatno dobrim dijelom i zbog ovog prljavog pogona grad Berane, uz Pljevlja i Bijelo Polje, svrstan je ranije u sjevernu kritičnu zonu u pogledu zaštite životne sredine.

Predsjednik mjesne zajednice „Park“ kaže kako se nigdje u razvijenom svijetu ne može vidjeti ovakav primjer nemara prema ljudima i prirodi u gradskom jezgru.

„Ova betonjerka, ili kako je narod naziva separacija, nalazi nam se bukvalno pod prozorima lokalnog stanovništva. Građani koji stanuju u neposrednoj blizini niti mogu otvoriti prozore od cementne i druge prašine, niti odmoriti od buke mašina“, kaže Labudović.

Iz Mjesne zajednice „Park“, kojoj pripada i Obalsko naselje, ističu da je neshvatljivo to što niko od nadležnih institucija nije do sada preduzeo nikave mjere za uklanjanje opasnog zagađivača iz centra grada.

„Pitamo dokle će inspekcijski organi da tolerišu i prećutkuju bahatost privilegovanih pojedinaca koji ostvaruju profit na štetu građana“, kaže Labudović.
On upozorava da su u Obalskom naselju naročito ugrožena djeca, ali naglašava da niko ne insistira da se separacija zatvori.

„Mi samo tražimo da se ona izmjestiti iz gradskog jezgra i postavi tamo gdje neće nikome smetati, jer svima je jasno da njoj ovdje nije mjesto. Dovoljno je reći da separaciju samo ograda dijeli od dvorišta gradske Osnovne škole „Vukašin Radunović“, sa jedne strane, i obilaznice pored Lima koja je postala glavno beransko šetalište, sa druge strane“, kaže Labudović.

Separacija je, kako objašnjava, na ovoj lokaciji svojevremeno napravljena kada je bilo znatno manje kuća i kao privremeno rješenje za ispomoć tadašnjem državnom građevinskom preduzeću. Tada, dodaje on, niko nije mogao ni pretpostaviti da će takav pogon sa takozvanom prljavom tehnologijom, opstati decenijama, pa i nakon privatizacije te kompanije.

„Ovaj problem treba sagledati i u svjetlu činjenice da betonjerka predstavlja crnu ekološku tačku u kada se radi o pregovaračkom poglavlju zaštite životne sredine. Isto tako, u kontekstu sporova koji se vode oko zemljišta na kom se nalazi, separacija je dobrim dijelom i test za državu u pogledu poglavlja vladavine prava“, smatra Labudović.

Predsjednik ove velike gradske mjesne zajednice naglašava i da ono što, takođe, pri svemu tome trema imati u vidu je to da je Obalsko naselje u međuvremenu toliko urbanizovano, da ova fabrika betona sa pogonom za separaciju, na tom mjestu sada izgleda potpuno nestvarno.

„Sasvim drugačija situacija je bila pedeset ili šezdeset godina, a sasvim druga u današnjim okolnostima“, kaže Labudović.

Iz privatnog preduzeća „Tehnostar“ su izmještanje separacije ranije uslovljavali nizom ustupaka koje su tražili da im se obezbijede.

Protesti stanovnika Obalskog naselja, pod čijim prozorima se nalazi ovo postrojenje, do sada su bili uzaludni. Da li će biti uzaludna i nova inicijativa koju ovih dana, za hitno izmještanje pogona separacije iz centra grada, pokreće Mjesna zajednica Park, ostaje da se vidi.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније