Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

26. 04. 2024. 16:29 >> 16:37
Čitaj mi:

na današnjoj sjednici

Sud poništava odredbu po kojoj je smijenjena Valentina Pavličić

Ustavni sud na današnjoj sjednici pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, potvrđeno je Portalu RTCG.

Pokretanje postupka obično dovodi do poništenja sporne odredbe.

Ustavnom sudu podnijeto je više inicijativa za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe koje je Vlada usvojila krajem decembra prošle godine.

Izmjenama je uveden konkurs za izbor zastupnika, a njegov mandat ograničen na najviše dva puta po četiri godine.

Odredbama Uredbe je predviđeno i da Valentina Pavličić, dugogodišnjoj zastupnici države pred sudom u Strazburu, mandat prestaje danom izbora novog zastupnika.

Ustavni sud je utvrdio da u pravnom osnovu za donošenje osporene Uredbe nije navedena odredba Ustava koja daje generalno uredbodavno ovlašćenje Vladi da, uvijek kada ocijeni da je neophodno “donese uredbu”, odluku ili drugi akt.

"Ustavni sud ukazuje da odredba člana 18 Uredbe o Vladi, sama po sebi ne može biti pravni osnov za donošenje osporene Uredbe. Naime, odredbom člana 18 Uredbe o Vladi Crne Gore, izričito je utvrđena sadržina uredbe, odnosno šta se uredbom može uređivati - razrađuje odnos uređen zakonom, uređuju odnosi od značaja za ostvarivanje ustavnih i zakonskih funkcija Vlade, osnivaju ministartsva i drugi organi državne uprave i utvrđuje organizacija i način rada državne uprave, u skladu sa zakonom", naveli su iz suda.

Kako se tvrdi, po ocjeni Ustavnog suda, normativna ovlašćenja Vlade nijesu inicijalna i originerna, već sekundarna i derivativna, odnosno da uredba po svojoj pravnoj prirodi, kao akt za izvršenja zakona i, u konkretnom slučaju Ustava, mora biti saglasna s Ustavom i ne može “ići” contra legem.

"U tom smislu, nijedna uredba, po ocjeni Ustavnog suda, ne može biti pravni osnov za donošenje druge uredbe, pa ni osporena uredba, već njen osnov može biti sadržan samo u višem pravnom aktu, tj. Ustavu i zakonu. Polazeći od navedenih odredbi Ustava i činjenice da u nomotehnici propis “iste pravne snage” ne može biti pravni osnov za donošenje propisa “iste pravne snage”, odnosno istog ranga, Ustavni sud je ocijenio da odredba člana 18 Uredbe o Vladi, u materijalnopravnom-sadržinskom smislu, nije mogla biti pravni osnov za donošenje osporene Uredbe. Saglasno tom utvrđenju, Ustavni sud je ocijenio da se osnovano postavlja pitanje njene saglasnosti s Ustavom i da su se steklu uslovi za poketanje postupka za ocjenu njene saglasnosti s Ustavom u cjelosti. S obzirom na to da je iz navedenih razloga pokrenut postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe u cjelini, Ustavni su nije vršio ocjenu navoda o retroaktivnom djelovanju osporenih odredaba člana 16a Uredbe, na koje je ukazano u podnijetim inicijativama", piše u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније