Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

27. 12. 2022. 18:24 >> 18:29

SKORO 22 MILIONA

SO Herceg Novi usvojila najveći budžet u posljednjih 10 godina

Odbornici hercegnovske Skupštine opštine, na poslednjem ovogodišnjem zasjedanju, usvojili su odluku o budžetu za 2023.godinu u iznosu od 21 880 000 eura. To je najveći iznos novca u opštinskoj kasi u minulih destak godina, a od ukupnog iznosa skoro trećina se odnosi na kapitalne investicije.

Iako su odbornici opozicionog DPSa imali niz primjedbi na predlog budzeta za 2023. godinu, na kraju su skupa sa kolegama iz vladajuće koalicije glasali za iznos od skoro 22 miliona eura, što je, prema riječima predsjednika opštine Stevana Katića, najveći priliv novca u opštinsku kasu u minulih desetak godina.

"Ovaj budžet nije spisak lijepih želja, već je planiran na osnovu onoga što smo ostvarili u ovoj godini. A realizovali smo oko 22 miliona eura", kazao je Katić.

Sekretar za finansije Nemanja Junčaj objasnio je da se najviše novca očekuje od poreza na nepokretnosti, preko 8 milona eura, a potom iz centralnog državnog trezora oko 6 miliona, i to od poreza na lične dohotke, poreza na nepokretnosti i koncesionih nadoknada.

Preko tri ipo miliona iće će na plate zaposlenih, što je približno isti iznos kao u tekućoj godini.

"Na izdatke za kapitalni budzet ići će 5.930 000 eura ili 27 % ukupnog budzeta. Posebno bih naglasio ulaganje u kominalnu i hidrotehničku infrastrukturu , izgradnju pasarele u Zelenici, rekonstrukciju Njegoševe ulice...", istakao je Junčaj.

Odbornici opozicionog Dpsa u raspravi su istakli da smatraju da je budzet planiran nerealno , te da su pojedine stavke nejasne .Odbornik Borivoje Vuković postavio je nekoliko puta pitanje –Koliko iznosi javni dug opštine- uz tvrdnju da je taj dug po njegovoj računici preko 25 milona eura.

"Ako to imamo u vidu, kako onda možemo govoriti o najvećem budžetu?", pitao je Vuković.

Prihvaćeno je nekoliko amandmana koji se odnose na izdvajanja za sport, zaštitu Savinske Dubrave , izgradnju pokretnih stepenica...

Predlog odluke o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojom je planirano povećanje naknada za novorođenčad sa dosadašnjih 100 na 400 eura, povučen je sa dnevnog reda zbog usaglašavanja odborničkih klubova ,, nakon što je iz vladajuće koalicije predložen amandman da ta naknada bude 1000 eura za prvo dijete i 3000 za treće.

Ljiljana Vukotić, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније