Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Budimir Bućin ]

04. 04. 2023. 07:16 >> 07:16
1

LETOVI SVE OZBILjNIJI

Ivanov golub pismonoša četvrti na svijetu

Poznati bjelopoljski i crnogorski golubar Ivan Pavićević osjetio je slast velikog takmičenja i na njemu mogao se pohvaliti odličnim rezulatom. Na posljednjem svjetskom prvenstvu za golubove juniore, koje je održano u Beogradu, njegov golub zauzeo je 4. mjesto. Učestvovalo je oko 2.000 golubova pismonoša. Uspjeh je upotpunila i reprezentacija Crne Gore stigavši do 8. mjesta. Bilo je još takmičenja sa izvanrednim rezultatima, ali svjetsko prvenstvo je podiglo ljestvicu.

Ivan Pavićević, predsjednik Udružena golubara Bijelog Polja, ima stotinak golubova, uglavnom su srpski visokoletači.

Na pitanje koliko je potrebno golubu da od ptića stigne do takmičara, Ivan otkriva:

"Poslije nekih 40 dana odvaja se od roditelja u poseban prostor, boks. Poslije toga uči se na krovu svoje kuće i nakon toga počinju lagani treninzi. I kad baci svoje prvo letno pero, a to je otprilike tri-četiri mjeseca, golub se pakuje u korpu i nosi na neku pristojnu daljinu od pet do deset kilometara i sa pola godine rada dolaze i prva takmičenja..."

Da bi sazrio i bio spreman za ozbiljnije letove, neophodno je dvije-tri godine. Za maratonske letove potrebno je čak četiri-pet godina.

Kad je ravnica, pismonoša leti nisko i tu je manja vjerovatnoća da ga uoči grabaljivica. U Crnoj Gori je drugačija situacija. Teren je brdovit. Mora da bira kanjone, dovija se na razne načine. Događa se i da se svaki ne vrati kući. Neki nije dovoljno spreman, neki zaluta, neki je bolešljiv. Najbolji uvjek dođu.

Kod golubara je velika kolegijalnost. I ako neki zaluta, to se objavi na društvenim mrežama. Inače, svi su prstenovani, to se radi krajem godine. Iz Belgije se dobiju prsten i knjižica. I onda je mala vjerovatnoća da se ne nađe, ako je živ.

Nju Kim kao nekad Leo Mesi 

Kada je prije koju godinu objavljeno da je za 315 hiljada eura prodat golub, ime je dobio po Boltu, za mnoge je to bila nevjerica. Ali, nije se stalo na tome - golub Armado je od nekog Kineza plaćen milion i 200 hiljada eura. Sve je, ipak, zasijenila golubica Nju Kim iz Belgije, plaćena milion i 6oo hiljada. Ovi skupi golubovi nijesu za takmičenja, gazde ih drže za reprodukciju.

Ivan Pavićević sanja da će u dogledno vrijeme i neki njegov golub biti tržišno jak da zainteresuje znatiželjnike i pojača ljubav prema ovoj ptici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније