Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

A.B. [ Mreža, TVCG ]

21. 02. 2024. 13:07 >> 13:07
2
Čitaj mi:

KOLAŠIN VELIKO GRADILIŠTE

Zgrade grade bez septičkih jama, otpadne vode se slivaju u Taru

Kolašin je nakon izgradnje autoputa postao pravi turistički centar. Grad na sjeveru se razvija u svakom smislu, ali postoji mnogo investicionih problema i izazova sa kojima se ova opština na sjeveru suočava. Jedan od njih su i otpadne vode koje prijete da ugroze rijeku Taru.

Grade se u Kolašinu novi hoteli, restorani, stambeno-poslovni objekti, a kako kaže prvi čovjek opštine Petko Bakić, u prvom redu imaju problem sa kanalizacionom mrežom koja nije dovoljna za veliki broj novih zgrada koji se grade. 

"Otvaranjem autoputa Kolašin je postao jedno veliko gradilište. Grade se nove zgrade, stambeno-poslovni objkekti, hoteli i restorani, tako da je sasvim sigurno da je grad privukao brojne investitore", poručio je Bakić u emisiji "Mreža" na TVCG.

Ipak, Bakić primjećuje da odgovarajuća infrastruktura za navedene objekte ne postoji.

"Svi ti hoteli i restorani se rade na lokacijama koje nijesu opremljene sa infrastrukturom", dodao je on. 

Poručuje da opština i lokalna samouprava daju sve od sebe da riješe probleme u saradnji sa resornim ministarstvom. 

"Nijedna od tih novih zgrada nije prikopčana na septičku jamu. Imamo ogromne probleme, ali se nadam da ćemo to riješiti", kazao je Bakić.

Bakić je podsjetio da je nedavno ulica Boška Rašovića u Kolašinu rekonstruisana.

"Postavljena je kanalizaciona mreža, a uskoro će biti još projekata. Donijeli smo odluku o kreditnom zaduženju kako bi riješili problem oko kanalizacione mreže i otpadnih voda. Taj projekat koji finansira Evropska unija je u fazi revizije. Nadamo se da će uskoro projekat biti realizovan i da će ove godine doći do raspisivanja tendera. Podsjetio bih da problemi u Kolašinu ne traju deset godina, već duže od toga. Kolašin je planiran da se potopi i da se rade brane. U ovaj grad se nimalo nije ulagalo", napomenuo je Bakić. 

Zbog loše turističke zimske sezone kolašinski turistički radnici su na velikom gubitku. Bakić poručuje da je to jedna velika opomena.

"Bez vještačkog osnježavanja nema ništa. Sezona koja počne u januaru ili fenruaru je propala zimska sezona. Što se tiče opštine, sezona nam je primarna, pomoći ćemo koliko možemo i sa naše strane neće biti zastoja sigurno", naveo je Bakić. 

Otpadne vode se slivaju direktno u Taru

Još jedan problem muči Kolašin: vodovod se već duže vrijeme bori sa bakterijama u vodi za piće. Otpadne vode se slivaju sa Bjelasice direktno u rijeku Taru, koja je zaštićeno područje.

Prvi objekat na Bjelasici je već počeo da se gradi, a civilni aktivista Miodrag Mijo Vlahović poručuje da se odmah treba krenuti u rješavanje problema, jer otpadne vode već teku potokom na toj planini. 

"Moramo svi reagovati i zaštiti životnu sredinu. Ima pozitivnih pomaka u opštini. Treba da imamo pravi planinski, čisti grad", poručuje Vlahović. 

Po njegovom mišljenju, rješenje bi bilo da krenu u realizaciju rješavanja problema otladnih voda u Kolašinu.

"Te otpadne vode bi trebalo da se odvedu u centralni kolektor po svim evropskim standardima. Svaka kap otpadnih voda sa Bjelasice ide direktno u Taru, koja je pod zaštitom UNESCO. Crna Gora kao ekološka država treba da se posveti tome i da zaštiti građane Kolašina, jer rijeka prolazi kroz centar grada", naveo je Vlahović. 

Prvi čovjek Kolašina Bakić, ipak, smatra da sa prečišćivačima voda ne treba ekspermentisati. 

"Voda je potpuno ispravna za piće. Institut za javno zdravlje redovno kontrološe, Mišljenja sam da treba sve otpadne vode skupiti i priključiti na glavnu kanalizaciju. Na tom ćemo insistirati, tražićemo i podršku Vlade", zaključio je Bakić. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније