Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavio: P.R.

05. 11. 2016. 15:49 >> 15:28
3

LOVĆENAC

Palu Karolju godišnja nagrada Krstaša

Na Svečanoj akademiji Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš", održanoj u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu, uručena je godišnja nagrada "Da je vječna Crna Gora – Milorad Mido Vujošević" i upriličena promocija romana "S one strane života" autora Borislava Cimeše sa Cetinja, saopšteno je iz tog udruženja.

Kako navode, nagrada, koja se sastoji od plakete i unikatne zlatne značke Krstaš i dodjeljuje se za izuzetan doprinos u očuvanju nacionalnog identiteta crnogorske zajednice u Srbiji, po prvi put je uručena laueratu koji ne pripada crnogorskoj zajednici.

"Dobitnik najvećeg priznanja Krstaša za 2016. godinu je Pal Karolj, društveno politički i kulturni pregaoc, dugogodišnji predsjednik Skupštine opštine Mali Iđoš i potpredsjednik Saveza vojvođanskih Mađara", piše u saopštenju.

U obrazloženju odluke je navedeno, kako navode, da je Pal Karolj kao politički lider vojvođanske opštine Mali Iđoš javno podržao Crnu Goru uoči referenduma za obnovu njene nezavisnosti; prihvatio je 2005. inicijativu Krstaša o pobratimstvu sa prijestonim Cetinjem; potpisnik je odluke o dodjeli državnog zemljišta Krstašu za period od 200 godina za etno park u kojem će biti izgrađen hram Crnogorske pravoslavne crkve; Crnogorski jezik u službenoj upotrebi u opštinu Mali Iđoš uveden je 2010. godine istorijskim dogovorom njega i predsjednka Crnogorske partije; uz njegovu podršku crnogorska zajednica je dobila reprezentativan prostor za svoj Crnogorski kulturni centar.

Dodaju i da su na promociji knjige "S one strane života", prvog crnogorskog romana o epohi Božičnjeg ustanka 1919. godine, govorili publicista i istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović i autor romana književnik Borislav Cimeša, koji je jedan od najboljih poznavalaca istorijskih prilika u Crnoj Gori između dva svjetska rata, tragediji montenegrini i komitskog pokreta.

"Govorilo se o skrivenim i zaboravljenim stranicama crnogorske istorije, značaju Cetinja kao crnogorskom kulturnom i duhovnom središtu, značaju knjige i pisane riječi za očuvanje crnogorskog identiteta kao i o prijateljskim i diplomatskim vezama crnogorskog i mađarskog naroda", piše u saopštenju.

Podsjećaju da je Borislav Cimeša obogatio knjižni fond biblioteke Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu sa 100 izdanja iz produkcije Crnogorskog kulturnog foruma sa Cetinja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније