Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

27. 08. 2019. 19:57 >> 20:04
8

ISPUNJENI USLOVI

Zašto crnogorski još nije službeni u Vrbasu?

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga dostavila je novo poslaničko pitanje ministru državne uprave i lokalne samouprave Branku Ružiću, u kojem od njega ponovo traži da je upozna sa detaljima zbog čega crnogorski jezik još nije uveden u službenu upotrebu na teritoriji opštine Vrbas, saopštila je Crnogorska partija.

"Imajući u vidu vrijeme proteklo od iznošenja mog zahtjeva na sjednici Narodne skupštine, kao i vrijeme proteklo od vašeg zahtjeva predsjedniku opštine Vrbas, molim vas da mi se što prije dostavi primljeno izjašnjenje predsjednika opštine Vrbas, kako bih se upoznala sa razlozima koji su izazvali zastoj u sprovođenju zakonskih odredaba koje se tiču upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina u opštini Vrbas. Takođe, molim Vas da me obavijestite o mjerama i aktivnostima koje će Ministarstvo preduzeti, kako bi se obezbijedila zakonitost u radu organa opštine Vrbas", navela je Papuga u dopisu Ružiću.

U odgovoru na njen zahtjev i objašnjenje iznijeto na sjednici Skupštine Srbije 16. jula 2019, koji se tiče uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštini Vrbas, Ružić je tada naveo:

"Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave upoznato je sa situacijom oko uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštinu Vrbas, ali smo, radi pribavljanja cjelovite informacije u odnosu na postavljeno poslaničko pitanje, zatražili izjašnjenje od predsjednika opštine Vrbas"

Papuga je ranije podsjetila na Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, koji kaže da će jedinica lokalne samouprave obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine, ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrđivanja zakonom propisanih uslova.

U opštini Vrbas, po posljednjem popisu, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

Crnogorska partija, kako podsjećaju od 2010. do danas upućuje svake godine zahtjev Opštini Vrbas za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu.

U Vrbasu živi 26 nacionalnih manjina, a zvanični jezici su srpski, mađarski i rusinski, dok je crnogorski jezik kao službeni do sada uveden samo u Opštini Mali Iđoš.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније