Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

29. 04. 2021. 22:06 >> 22:08
3

SASTANAK SA HADŽIĆEM

Dijaspora nezadovoljna najavljenim izmjena Zakona o prebivalištu

Veliki dio crnogorske dijaspore koja djeluje na prostoru SR Njemačke nezadovoljan je pokretanjem procedure usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama zakona o registrima prebivališta i boravišta. Predstavnici dijaspore iz Nijemačke poručili su da ih treba aktivno uključiti u ekonomske tokove u Crnoj Gori i pronaći način da se, kako ostale tako i ekonomske veze sa maticom, ojačaju.

To su glavne poruke sa sastanka v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Seida Hadžića sa predstavnicima Saveza Crnogorskih asocijacija Njemačke (SCANJ).

Delegaciju iz SR Njemačke činili su predsjednik SCANJ-a Rifat Stanković, kao i članovi predsjedništva Sokolj Dacić i Miloš Bukilić, inače predsjednik FC Wupertal i član Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima.
Takođe, sastanku su prisustvovali i predstavnica platforme građana Crne Gore u dijaspori Emina Čolović Kajović, kao i predsjednik Crnogorsko-Njemačkog sportskog centra iz Štutgarta Šefko Balijagić.

Kako se navodi u saopštenju predstavnici dijaspore su v.d. direktoru Hadžiću uputili čestitke povodom imenovanja na tu odgovornu poziciju, uz nadu da će Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima raditi na jačanju sveukupnih odnosa dijaspore sa svojom matičnom državom.

“Predsjednik SCANJ-a osvrnuo se na trenutna dešava u Crnoj Gori i kazao da politiku treba ostaviti po strani, te da je ekonomija fokus razvoja svake države koja želi svijetliju perspektivu za sadašnje i za buduće naraštaje”, navodi se u saopštenju.

Član predsjedništva SCANJ-a Sokolj Dacić upoznao je v.d. direktora sa trenutnom situacijom među našom dijasporom koja djeluje na prostoru SR Njemačke i izrazio nezadovoljstvo velikog dijela naše dijaspore povodom pokretanja procedure usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Hadžić je sagovornike upoznao sa budućim aktivnostima koje ovaj organ planira i izrazio želju za kontinuitetom i jačanjem saradnje.

Smatrajući da dijaspora predstavlja potencijal koji je od izuzetnog značaja za Crnu Goru, Hadžić je prestavnike SCANJ-a pozvao da se sinhronizovanim djelovanjem identifikuju svi izazovi, problemi, mogućnosti i potrebe kako bi zajednički prevazišli prepreke i stvorili mogućnosti za unapređenje saradnje i još čvršće povezivanje na dobrobit kako matične države tako i svih onih koji ovu državu nose u srcu.

Kako je sapšteno, Hadžić je naveo da Uprava za saradnju sa dijasporom-iseljenicima pretenduje da bude jedan od ključnih činilaca ubrzanog razvoja Crne Gore aktivirajući ogroman potencijal naše dijaspore, kao i da u saradnji sa ostalim državnim institucijama otvori vrata za snažnije investiranje, prenos znanja i iskustava, češći i duži boravak naše dijaspore u domovini.

“U duhu dobre saradnje, a uz želju za uspješnom realizacijom zajedničkih aktivnosti, predsjednik SCANJ-a Rifat Stanković je v.d. direktoru Seidu Hadžiću poklonio svoju zbirku pjesama pod nazivom „Zarobljenik“, saopšteno je iz Uprave.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније