Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

02. 04. 2014. 10:31 >> 10:40
45

PORUKA IZ AUSTRALIJE

Država ne mari za dijasporu

Crnogorska dijaspora nije zadovoljna kako se matična država odnosi prema njoj, kazao je za Portal RTCG predsjednik Udruženja Crnogoraca u Australiji, Mihailo Mandić, ocjenjujući da crnogorskim institucijama nedostaje komunikaciona kultura. On je saopštio i da crnogorska dijaspora još nije dobila odgovor na inicijativu o poništavanju odluka Podgoričke skupštine.

Mandić smatra i da Crna Gora ne razumije svoju dijasporu.

“Komunikacija je bila intenzivna u jednom kratkom periodu borbe za obnovu crnogorske državnosti, a sve se nakon referendum 2006. vratilo na nultu tačku”, kazao je on.

Mandić je podsjetio da je u ime crnogorske dijaspore prije više od dvije godine predao predsjedniku parlamenta, Ranku Krivokapiću, inicijativu za poništavanje odluka, kako je kazao, sramne Podgoričke skupštine.

“Još nijesmo dobili nikakav odgovor na taj zahtjev. Moram dodati i to da smo upravo od Krivokapića uvijek do sada nailazili na visok stepen razumijevanja i uvijek bili primljeni sa dužnim poštovanjem. Dakle, ovdje se ne radi o pojedincima već o opštoj kulturi komunikacije prema svojim građanima. Kakav je odnos države prema nama može se naći na našem veb sajtu gdje je jasno ukazano kako su sve naše inicijative ili zahtjevi ignorisani”, naveo je predsjednik Udruženja Crnogoraca u Australiji, i dodao da niko ne treba da se čudi zbog čega se dijaspora ponaša indiferentno prema matičnoj državi.

Država neizgrađena, nacija nedefinisana

Mandić smatra da za te probleme nijesu krivi pojedinci, već nezrelost države.

“Neizgradjena država po svim osnovama, još nedefinisana nacija gdje svi vuku na svoju stranu najmanje može da vodi računa o tamo nekim iseljenicima. Ako se tome doda činjenica da su mnoge strukture u povoju, a one starije žive u jednom drugom svijetu gdje svaku kritiku primaju kao izraz lične uvrede, gdje su svi prepametni da bi ih neko učio ili da bi od nekoga uzimali savjete - onda se ne treba čuditi što su im iseljenici zadnja rupa na svirali”, naveo je on.

Takav odnos prema dijaspori, tvrdi Mandić, ne bi bio drugačiji ni ako bi u Crnoj Gori došlo do promjene vlasti.

“To je proces koji mora da zaživi zajedno sa državom. Kada država bude dovoljno jaka i bude stigla do nivoa da pokaze svoju snagu i kada bude respektovana i iznutra i spolja onda će se i njen odnos prema iseljenicima promijeniti. Tada će se voditi briga i za jednog jedinog iseljenika, jer se samo tako iskazuje i snaga države, a time i grade veze između iseljenika i države”, poručuje Mandić.

Dobar odnos s iseljenicima i te kako bi pomogao Crnoj Gori, kaže on, i dodaje da  veliki broj iseljenika koji su ranije otišli u svijet snašli su se i doprinose  daleko sigurnijem socijalnom miru u samoj državi.

“Samo iz tog razloga Crna Gora bi trebalo da pokaže više razumijevanja i osjećaja prema dijaspori. Da ne govorimo o mnogim drugim aspektima koristi koje država ima od dijaspore. Međutim, problem je i u tome što je u Crnoj Gori još uvijek lični interes iznad državnog pa otuda se i nema interesovanja za neki bolji odnos sa iseljenicima. A i zašto da nam poklanjaju pažnju kada im ne prijeti nikakva opasnost da izgube bilo koji vid privilegija koje su, u ime naroda, sebi prigrabili”, naveo je Mandić.

On je kazao i da među crnogorskim iseljenicima vlada manje više neskrivena nesigurnost po pitanju bilo kakvih finansijskih ulaganja, ne samo u Crnu Goru, već svuda na prostorima bivše Jugoslavije.

“Ovdje se radi izuzetno teško i iseljenici mogu i da zarade, ali i te kako čuvaju svoj teško zarađeni novac. Daleko je lakše onima koji do novca dođu nelegalnim kanalima i uz pomoc neuređenog sistema i koruptivnih moćnika operu takav novac i preko noći se upisu u listu naših bogatasa. Crna Gora nije spremno dočekala cunami prljavog novca i iz tog blata će se teško izvući”, tvrdi Mandić.

Ni mediji ne razumiju dijasporu

On je ukazao i na činjenicu da crnogorski mediji ne razumiju dovoljnu našu dijapsoru.

“Nedavno smo razgovarali sa novopostavljenom ambasadorkom Australije za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju prije stupanja na tu dužnost. Niko od crnogorskih medija nije nalazio za potrebno da tu vijest objavi, a istovremeno smo mogli da pratimo svaki korak srbijanskih starleta – prostakuša po Australiji”, poručio je Mandić.

On smatra da biu današnje vrijeme globalizacije svrsihodnija bila razmjena mišljenja s crnogorskom dijasporom o načinu života o krucijalnim pitanjima koja su civilizovana društva odavno rijesila- odnos prema LGBT osobama, životinjama, drustvenim dobrima, saobraćajnoj i kulturi stanovanja i navijanja, odnosu prema parkovima i mobilijaru. 

Mandić smatra i da u Crnoj Gori ne postoji zdrava opozicija.

"Nacionalne partije su velika kočnica modernoj i civilizovanoj Crnoj Gori, a u tim strankama profitiraju samo njihove vođe i uski krug u njihovom okruženju", zaključio je on.

Borislav Višnjić

Пратите нас на

Коментари45

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније