Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

15. 06. 2015. 12:31 >> 12:21
8

NOVO PREDSTAVNIŠTVO

Otvoren konzulat CG u Urugvaju

Počasni konzulat Crne Gore u Urugvaju svečano je otvoren juče u centru Montevidea uz prisustvo brojnih zvanica, i više od 30 počasnih konzula drugih zemalja, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

 

Prisutne su pozdravili ambasador Gordan Stojović i počasni konzul Crne Gore u Montevideu, Mario Klisić.

Stojović je istakao važnost otvaranja počasnog konzulata u zemlji koja je po ekonomskom sistemu veoma slična Crnoj Gori, sa kojom postoje čvrsti osnovi za jačanje ekonomskih veza i u kojoj živi brojna iseljenička zajednica.

On je podsjetio na dugu tradiciju odnosa dvije zemlje koja datira još od druge polovine 19. vijeka kada je kapetan Jovan Vukasović sa brojnim drugim iseljenicima iz Crne Gore učestvovao u formiranju prve urugvajske flote, izgradnji brodova i uspostavljanju direktnih brodarskih linija.

Takođe, u Montevideu je 12. juna održana osnivačka skupština Crnogorske zajednice Istočne Republike Urugvaj. Iseljenici iz Crne Gore imaju dugu tradiciju organizovanja u Urugvaju, s obzirom da je prvo crnogorsko društvo osnovano još 1912. godine u gradu Karmelo (Carmelo).

„Nova moderna zajednica će funkcionisati u pravcu jačanja institucionalnih veza sa zemljom porijekla, popisivanju građana Urugvaja porijeklom iz Crne Gore i brojnim drugim projektima, a usko će sarađivati sa sličnim organizacijama u regionu, kao što je Crnogorska zajednica Buenos Ajresa i druge i pružiti svoj doprinos formiranju krovne organizacije na kontinentu“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније