Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 04. 2013. 14:50 >> 15:16
5

MUP EVIDENTIRAO

Bar: Prijavio četiri crkve

Područna jedinica za upravne poslove u Baru primila je 26. marta, prijavu Ivana Zankovića za osnivanje “Crnogorske katoličke crkve”, sa sjedištem u Baru i izdala uvjerenje kojim se konstatuje da je ta prijava primljena, navodi se u reagovanju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dnevni list dan objavio je danas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo rješenje kojim je u martu registrovalo Crnogorsku katoličku crkvu.

Iz MUP-a saopštavaju da je Zanković podnio i zahtjev za prijavu vjerske zajednice - “Crnogorska protestantska crkva”.

Pored toga on je tri dana kasnije podnijelo zahtjev za prijavu “Crnogorske demohrišćanske crkve” i “Crnogorske adventističke crkve”.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslove poručuji da taj resor “ne registruje vjerske organizacije".

Prema Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica, čiji je osnovni tekst donesen 1977. godine MUP-u je, kako navode samo pozvan da konstatuje činjenicu prijave osnivanja određene vjerske zajednice.

MUP, kako stoji u saopštenju ne razmatra da li ta vjerska zajednica ispunjava kriterijume.

“MUP-u nijednim pravnim propisom nije nadležan da cijeni te kriterijume. Na osnovu činjenice prijave, Ministarstvo izdaje uvjerenje da je prijava primljena, na što ga obavezuje Zakon o opštem upravnom postupku”, poručeno je iz MUP-a

Pored toga kažu i da Ministarstvo unutrašnjih poslove ne vodi registar vjerskih zajednica, već evidenciju prijavljenih vjerskih zajednica i na osnovu te evidencije, izdaje uvjerenje - potvrdu o prijavljivanju nove vjerske zajednice.

“Shodno Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica, osnivači vjerske zajednice su građani, a u prijavi o osnivanju trebaju navesti naziv vjerske zajednice, njeno sjedište, odnosno sjedišta njenog organa, odnosno organizacije i prostorije u kojima će obavljati vjerske poslove", kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da je osnivač dužan u roku od 15 dana da prijavi opštinskom organu uprave nadležnom za unutrašnje poslove osnivanje ili prestanak rada vjerske zajednice, na čijoj teritoriji je njeno sjedište.

“Podsjećamo da je programom Vlade Crne Gore za ovu godinu, predviđeno utvrđivanje Prijedloga novog zakona o položaju vjerskih zajednica,koji treba da ovu materiju bolje uredi, a  čiji je obrađivač Ministarstvo za ljudska i manjinska prava”, navode u MUP-u.

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније