Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 09. 2015. 12:14 >> 12:04
6

BAKOVIĆ REAGOVAO

Ivanović uvrijedio dostojanstvo žene

Povodom kolumne Željka Ivanovića „Pravila bordela“ i uvreda na račun novinarki Javnog servisa, reagovao je zaštitnik ljudskih prava, Šućko Baković.

 

Ombudsman u reagovanju navodi da gruba novinarska namjera kojom se diskredituje novinarski profesionalizam nije nešto što bi se moglo okarakterisati dozvoljenim.

„Predmetni tekst bi se mogao svrstati u kategoriju „već viđeno“ da nije njegovog stava koji ozbiljno dovodi u pitanju ljudsko i novinarsko, a naročito dostojanstvo žena“, naveo je Baković.

Kada se govori o medijskim slobodama, kako je dodao, često se zaboravlja da one pretpostavljaju još jedno važno ograničenje-odgovornost za javno izgovorenu riječ, posebno onu profesionalnu, i još više od onih koji kreiraju uređivačku politiku.

„Ova granica je često suptilma i teško odrediva, naročito u prostoru oštrih konfrontacija u kojima je jedva postignut dogovor oko ustanovljavanja jedinstvenog kodeksa profesionalne etike. Zbog toga bi i u ovom slučaju pravo moglo dati različite odgovore na zahtjeve za intervencijom. Međutim, kao institucija duboko smo uvjereni da je tekst predmetne kolumne ispod granice dozvoljenog miješanja u privatni život, i da vrijeđa dostojanstvo žene i ne doprinosi izgradnji etičkih standarda profesije“, rekao je Baković.

Iz institucije Ombudsmana pozvali su medije i novinare u njima da se uzdrže od uvredljivih informacija koje mogu predstavljati govor mržnje.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније