Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

05. 10. 2015. 12:53 >> 12:44

USVAJANJE DO KRAJA GODINE

Novi zakon o azilu za brži i efikasniji postupak

Novi zakon o azilu uvešće u crnogorski sistem brži i ekonomičaniji postupak koji obezbjeđuje jednake šanse i garantuje isti tretman svim tražiocima, a uvodi i mehanizme za spriječavanje zloupotreba sistema i sankcionisanje takvog ponašanja, ocijenjeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

“Donošenjem ovog Zakona, koji je sada u formi predloga, a koji bi Parlament trebalo da usvoji do kraja godine, biće obezbijeđeno potpuno usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske unije, odnosno zajedničkim evropskim sistemom azila”, kazala je načelnica Direkcije za azil u MUP-u Sandra Bugarin.

Ona ističe da će standardi preuzeti iz međunarodnih dokumenata i konvencija uticati na izmjene pravnih propisa i uvesti novine u crnogorski sistem azila.

„Novim Zakonom o azilu uvešće se obavezna sudska zaštita i obezbijediti besplatna pravna pomoć pri sastavljanja tužbe sudu i u zastupanju pred sudskim organima, lica sa odobrenom zaštitom imaće jednako pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu i obrazovanje kao i crnogorski državljani, a imaće pravo i na pristup tržištu rada“, objašnjava Bugarin.

Zakon o azilu, kaže ona, poštovaće potrebu da se stvori sigurno i dostojanstveno okruženje za tražioce azila, al ii obeshrabriti bilo koji vid zloupotrebe u sistemu azila.

Normativni okvir pravi jasnu razliku između kategorije lica tražioca azila i onih sa a odobrenom zaštitom.

“Lica sa odobrenom zaštitom uživaće sva prava kao crnogorski državljani – socijalnu i zdravstvenu zaštitu, pravo na obrazovanje i priznavanje diploma, i ona će biti u potpunoj nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja koje je u obavezi da im obezbijedi smještaj u trajanju od dvije godine i da donese Plan integracije koji osigurava licima potpuno uključenje u crnogorsko društvo”, kazala je Bugarin.

Prema njenim riječima, obaveza kreiranja uređenog sistema migracija posebno ilegalnih migracija u kojima veliku ulogu imaju tražioci azila, doveo je do izmještanja Centra za tražioce azila u nadležnost MUP-a, čime se stvaraju i formalni preduslovi za implementaciju normi koje se odnose na administrativni pritvor u okviru Centra.

“To do sada nije bilo moguće s obzirom na civilni karakter Ministarstva rada i socijalnog staranja u čijoj je nadležnosti Centar do sada bio“, rekla je Bugarin za časopis Dokument.

Ova oblast je, kaže ona, naročito unaprijeđena i Dublin III regulativom, koja uvodi obavezu čuvanja otisaka prstiju tražioca azila na deset godina, što je prvi put dalo pravo EUROPOL-u da pristupi bazi podataka sa otiscima prstiju u slučajevima kada postoji osnovana sumnja da lice učestvuje u izvršenju teškog krivičnog djela, odnosno krivičnog djela terorizma.

Prema njenim riječima, dosadašnji zakon je propisivao pravo administrativnog pritvora, ali ova norma se nije mogla primjenjivati.

"Uprava za zbrinjavanje izbjeglica, u čijoj nadležnosti je bio Centar za tražioce azila, nije imala pravni kapacitet da donese odluke kojima ograničava slobodu kretanja tražilaca azila, niti faktičke mogućnosti koje podrazumijevaju upotrebu sredstava prinude u situacijama ograničenja slobode kretanja, što je izvorno nadležnost policijskih službenika“, ističe Bugarin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније