Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

17. 10. 2015. 13:37 >> 13:48
1

NVO "KRUG ŽIVOTA"

U KCCG bilo prečih problema od parkinga

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) postojale su urgentnije stvari koje je trebalo rješavati, prije izgradnje velelepnog Zavoda za transfuziju, parkinga i sređivanja okoliša, smatraju u nevladinoj organizaciji (NVO) Krug života.

 

Oni su ukazali i na primjedbe građana u vezi sa stanjem u Dječjoj bolnici.

Predsjednik te NVO, Dejan Cvijanovć, kazao je da je zdravstveni sistem generalno zatvoren prema građanskom sektoru i da nada da će se ubrzo ta situacija popravili, na korist građana.

"Nama iz NVO u posljednje vrijeme upali su u oči investicioni projekti koji su rađeni u KCCG, kao što je velelepna zgrada transfuzije, kao i rješevanje parkinga i sređivanje okolša te ustanove. Mi sa jedne strane pozdravljamo da mora postojati infrastruktura, ali pitanje je samo prioriteta", rekao je on agenciji MINA.

Cvijanović smatra da su postojale neke urgentnije stvari koje je trebalo riješiti i da je taj novac trebalo prije da ode na drugu stranu.

"Građani su nam se više puta obraćali i zbog situacije u Dječjoj bolnici, a primjedbe su se odnosile na strukturnu situaciju. Često su tu bila nezadovoljstva za nedostatak prostora, odnosno kreveta za pratioce djece", rekao je on.

Agenciji MINA obratilo se nekoliko porodica čija djeca su u septembru boravila u Dječjoj bolnici, sa primjedbom da roditelji veće djece koja ne leže u krevecima, sa bolesnim djetetom dijele krevet ili spavaju na stolici.

Takođe, jedna porodica ukazala je da u toaletu koji je bio u sklopu sobe njihovog djeteta tokom višednevnog boravka nije imalo svjetla zbog kvara instalacija, a da se u istom toaletu, nakon njegove upotrebe, mora voda polivati iz kante jer je vodokotlić pokvaren.

Cvijanović je dodao da ta organizacija nije radila konkretan monitoring Dječje bolnice i da nemaju zvanične podatke, osim primjedbi roditelja.

On je ukazao da su higijenski uslovi u toaletima, jedni od izraženijih problema.

"Priznaćemo, u nekih posljednjih šest mjeseci ta situacija se poboljšala, ali i dalje postoje problemi koji se odnose na higijenske uslove", kazao je Cvijanović.

On je podsjetio da su krajem prošle godine imali insajdersku priču od zaposlenih higijeničara koji su u Dječjoj bolnici, nakon čišćenja mokrih čvorova, servirali hranu.

"Nakon pritiska preko javnosti ta situacija se promijenila i sada su ti poslovi razdvojeni", naveo je Cvijanović.

Mediji su objavili da je načelnica Odeljenja za anesteziologiju i reanimaciju u Dječjoj bolnici, Marijana Karišik, podnijela ostavku na tu funkciju i da je ta ustanova sada bez anesteziologa.

On je ukazao da je počeo pozitivan trend rješavanja problema u zdravstvu, posredstvom NVO sektora. Cvijanović je podsjetio da su još u martu 20 NVO tražile da im se dostave brisevi iz sedam porodilišta.

On je kazao da tražene podatke dobili uglavnom od svih opštih bolnica na teritoriji države, osim iz Kliničkog centra, odakle im nije dostavljen nijedan bris.

"Naš zahtjev se odnosio na period 2007-2014. godine, i pored svih obećanja, prije svih medicinksog direktora sa kojim sa imao sastanak, da će nam brisevi biti dostavljeni, to se nije desilo", kazao je Cvijanović.

On je ukazao da trenutno stručni tim te organizacije radi na analizi briseva.

"Mi ćemo, nadam se do kraja godine, imati uvid u tu situaciju i upoznati javnost", najavio je Cvijanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније