Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 11. 2015. 20:27 >> 20:13

PAŽIN S NVO SEKTOROM

Pravna sigurnost srž vladavine prava

"Nevladine organizacije su naši partneri u procesu uspostavljanja sistema vladavine prava", ocijenio je ministar pravde Zoran Pažin na sastanku s predstavnicima NVO sektora u okviru projekta "Evropski kafe", koji je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) na temu „Vladavina prava u Crnoj Gori – postignuća i dalji izazovi.

Ministar je ocijenio da je pravna pravna sigurnost srž vladavine prava i da bez pravne sigurnosti nema pune demokratije.

"Pažin je razgovarao sa predstavnicima nevladinih organizacija o pitanjima koja su se odnosila na sankcionisanje nasilja u porodici, unaprijeđenje sistema borbe protiv korupcije i organizivanog kriminala i drugim različitim pitanjima iz oblasti zaštite ljudskih prava", navodi se u saopštenju CGO.

Izvršna direktorka Daliborka Uljarević se osvrnula na Izvještaj o Crnoj Gori za 2015., koji je sačinila Evropska komisija, rekavši da se, uprkos njegovim različitim tumačenjima, sve zainteresovane strane slaži da što se više proces evropskih integracija Crne Gore produbljuje, tako i "skener" EK detaljnije dijagnosticira crnogorsko društvo.

"Ovogodišnji izvještaj predstavlja u mnogim oblastima opomenu i da je jasno iz njega da u 2016. izostanak mjerljivih rezultata neće imati toliko razumijevanja od strane EK, kao i da puna odgovornost za produkciju tih rezultata leži na vlastima i institucijama koje moraju pokazati konačno da su sposobne da rade profesionalno i bez političkih uticaja kao što je to sada slučaj", istakla je ona.

Evropski kafe na temu „Vladavina prava u Crnoj Gori – postignuća i dalji izazovi“ bio je završni događaj tog tipa u 2015. koji je CGO kvartalno organizovao sa predstavnicima crnogorskih institucija, pregovaračkih struktura, institucija EU i diplomatskog kora. 

"Cilj tih sastanaka je kreiranje platforme za otvorene i plodonosne neformalne diskusije koje će doprinijeti unaprijeđenju saradnje organizacija civilnog društva, na jednoj strani i institucija, diplomatskog kora i međunarodnih eksperata, na drugoj strani i inteziviranju komunikacije, mapiranju postojećih izazova i definisanju prijedloga za njihovo prevazilaženje, kao i informisanje o posebnim aspektima procesa pristupanja Crne Gore EU, a kroz diskusiju predstavnika NVO u Crnoj Gori i različitih aktera procesa", saopštili su iz CGO.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније