Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 11. 2015. 19:15 >> 19:03
1

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Željeznica u Crnoj Gori kroz vrijeme

Izložba fotografija "Željeznica u Crnoj Gori kroz vrijeme" autora Josipa Vebera otvorena je danas u holu KIC-a Budo Tomović.

"Izožbu čini simboličnih 114 fotografija koliko je i godina postojanja Željeznice. Retrospektiva Željeznice kroz vrijeme ide u susret bitnim datumima koji su vezani za naš kraj i bogatu istoriju koju naša država i Željeznica imaju", kazao je otvarajući izložbu predsjednik odbora direktora Željezničkog prevoza Crne Gore Dušan Radonjić.

U vrijeme vladavine knjaza Nikole Petrovića država Crna Gora počela je da gradi svoju prugu. Uz pomoć italijanskog kapitala 1908. otvorena je pruga Bar-Virpazar. Njom su bile povezane barska luka na Jadranskom moru i Virpazar na Skadarskom jezeru. Dvadesetak godina kasnije, 1927. vojska kraljevine Jugoslavije izgradila je prugu Podgorica-Donja Plavnica. Tim popularnim Ćirom od Podgorice brže i lakše se stizalo do Skadarskog jezera, odakle se brodom nastavljalo ka Virpazaru, Skadru ili Rijeci Crnojevića.

"Pruga Titograd-Donja Plavnica imala je širinu kolosjeka 0,60 metara, pruga Bar-Virpazar je bila širine kolosjeka 0,75, a pruga Titograd-Nikšić-Bileća 0,76 i imali smo prugu Titograd-Bar 1455, kolosjek koji je otvoren 29. novembra 1939.", kazao je Josip Veber, autor izložbe koja predstavlja Željeznicu Crne Gore kroz vrijeme.

Izložba je prikaz i retrospektiva Željezice, kroz vrijeme, koja ide u susret bitnim datumima koji su vezani za naš kraj i bogatu istoriju, koju naša država i Željeznica imaju, kaže Predsjednik odbora direktora Željezničkog prevoza Crne Gore Dušan Radonjić.

"Sljedeće godine bilježimo tri jubileja: jedan je 115. godina od prvog voza u Crnoj Gori, drugi je vezan za jednu od najatraktivnijih i najkompleksnijih tehnički gledano i najljepših pruga u Evropi, a to je pruga Beograd-Bar i treća godišnjica je 30. godina od uspostavljanja željezničkog saobraćaja na relaciji Podgorica-Skadar. Ovo što imate priliku ovdje da vidite je da na taj način podstaknemo sjećanja na nekadašnjeg Ćiru koji je prolazio kroz Zetu i išao skroz do Virpazara uspostavljajući na taj način brzu komunikaciju, pod navodnicima, obzirom na tadašnje vrijeme, preko jezera sa morem i sa ostatkom svijeta", rekao je Radonjić.

Kadar za Željeznicu obrazuje se uglavnom u Mašinskoj  školi. Njeni učenici sa izloženih fotografija mogli su nešto saznati o pojavi prvih vozova u Crnoj Gori. A izvršni direktor Željeznice Crne Gore Milojica Zindović je poručio da nove generacije treba da čuvaju tradiciju, ali i unapređuju rad na željeznici.

"Željeznica Crne Gore kroz ovu izložbu pokazuje koliko je imala bogatu i zanimljivu istoriju. Narodna mudrost govori - da ko ne čuva svoju prošlost neće imati ni budućnost. Stoga, čuvajmo ono što smo dobili od naših predaka kako bi buduće generacije mogle da uživaju u svim blagodetima koje nam je Željeznica pružila, sa nadom da će i oni čuvati i dalje usavršavati Željeznicu. Željenički prevoz Crne Gore danas je savremena kompanija koja u svom voznom parku posjeduje putničke vozove najnovije generacije, zahvaljujući kojima se broj putnika iz dana u dan sve više povećava", rekao je Zindović i dodao:

"Naš cilj je da u budućnosti unapređujemo svoje usluge i putnicima pružamo bezbjedno i udobno putovanje. Mi imamo našu poruku - Sa nama ste na dobrom putu."

Izložba je ranije prikazivana u Beogradu, Novom Sadu i Zagrebu, a biće prikazana i na Dan gradske opštine Golubovci 8. februara. Oni koji hoće postavku da vide u Holu KIC-a "Budo Tomović" mogu to učiniti da narednog petka.

Aleksandra Đurović, Radio Crne Gore 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније