Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 11. 2015. 22:05 >> 21:52

NAŠI PROIZVOĐAČI

O zaštiti sira učili u Sloveniji

Proizvođači sira iz Pljevalja i Kolašina tokom studijske posjete Sloveniji i razgovora sa kolegama iz Udruženja proizvođača zaštićenog "Bovškog sira" uvjerili su se da je potrebno da se još snažnije udruže i intenzivnije krenu u izradu proizvođačke specifikacije, kao osnovnih preduslova za zaštitu sira koji proizvode geografskom oznakom.

U procesu sertifikacije imaće, kao i do sada, snažnu podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, saopšteno je iz tog resora. Ministarstvo je organizovalo studijsku posjetu i konstatno radi na informisanju i podsticanju proizvođača da uđu u taj proces.

Tokom posjete Sloveniji, proizvođači su, zajedno sa predstavnicima Ministarstva i dvije lokalne samouprave, između ostalog, posjetili Udruženje proizvodjača Bovskog sira, kao i Tolmica koji su zašticeni oznakom porijekla.

Nakon obilaska slovenačkih proizvođača, prema riječima savjetnice za politiku kvaliteta u Ministarstvu Merise Čekić, našim proizvođačima jasniji su i benefiti zaštite proizvoda i zašto je, ipak, isplativo krenuti u ne tako jednostavan proces sertifikacije.

Opstine Bovec i Tolmin nalaze se na 400 m nadmorske visine i nalaze se u podnozju Alpa čiji vrhovi dosežu do 2.200 metara nadmorske visine. Proizvodnja sira na području ovih opština, u kotlini i u planinskom dijelu, ima jako dugu tradiciju. Osim Bovškog i Tolminc sira, ovaj po površini mali predio ima još jedan zaštićeni naziv – sir Mohant.

Proizvođači sva tri sira su udruženi uglavnom u udruženja koja sačinjavaju mala poljoprivredna gazdinstva. Zaštita koju su ostvarili dovela je i do očekivanih benefita. Interesovanje turista za obilazak i boravak u oblasti koja je postal prepoznatljiva po zaštićenim proizvodima omogućila je i njihov odličan plasman.

Zato se osim proizvodnjom sira, sva porodična gazdinstva bave se uspješno i seoskim turizmom. Osim poljoprivrednih gazdinstava gdje se proizvodi Bovški sir, u koncept geografske zaštite uključena je i veća sirara “Planinka”. To dodatno omogućava veću proizvodnju, manje troškove labaratorijskih analiza, neophodnog marketinga, a u krajnjem i bolji plasman na tržište.

Proizvođači iz Crne Gore, kako prenosi Merisa Čekić, imali su priliku da vide na koji način su njihove slovenačke kolege pripremile proizvođačku specifikaciju, osnovni dokument u kome se do detalja opisuje i dokazuje da su kvalitet i karakteristike proizvoda povezane sa geografskim područjem i umijećem proizvođača, zasnovanom na tradiciji.

"Posjeta je bila značajna i za razumijevanje šta znače interne kontrole proizvodnje koje sami proizvođači treba da sprovode nakon ulaska u sistem zaštite, kao i načina eksternih kontrola koje rade sertifikaciona tijela i inspekcijske službe. Proizvođače pljevaljskog i kolašinskog sira nije obeshrabrila informacija da se u sistemu zaštite kao sljedeći i najbitniji nivo kontrole računa onaj od strane potrošača, s obzirom na to koliko su ti sirevi u Crnoj Gori cijenjeni i traženi na tržištu", kaže Čekić.

Tokom petodnevnog boravka u gradu Bovecu delegacija iz Crne Gore posjetila je i Ministarstvo poljoprivrede Slovenije, kao i tijelo za kontrolu i sertifikaciju zaštićenih oznaka „Bureau Veritas“ doo. Tom prilikom upoznali su se teorijski sa EU procedurama registracije geografske oznake, pravnim okvirom, sistemom kontrole i sertifikacije zaštićenih proizvoda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније