Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 01. 2016. 12:41 >> 21:27
15

100 GODINA OD BRODOLOMA

Lukšić: Veličanstven čin patriotizma iseljenika

Polaganjem vijenaca na spomenik "Lovćenska vila" na Cetinju, obilježena je stogodišnjica stradanja crnogorskih dobrovoljaca iz Amerike na italijanskom brodu "Brindizi", nadomak albanske luke Medova. Spomenik „Lovćenska vila“ je 1939. godine podignut u spomen stradalih.

Delegaciju, koja je položila vijenac na spomenik "Lovćenska vila" na Cetinju, predvodio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, a u delegaciji je bio i ministar kulture Pavle Goranović i direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović.

Šef diplomatije Igor Lukšić kazao je da je stradanje crnogorskih dobrovoljaca primjer veličanstvenog čina patriotizma. "Takav čin mi smo dužni da obilježimo, a u isto vrijeme obilježavamo i 100 godina Mojkovačke bitke", poručio je Lukšić.

Danilo Živković, potomak stradalog crnogorskog ratnog dobrovoljca povodom obilježavanja stogodišnjice stradanja kod luke Medova, kazao je od takvog rodoljublja nema ništa veće. "Trebamo im biti zahvalni i neka im je vječna slav", poručio je Živković.

Polaganjem vijenca u talase Jadrana, danas je, u blizini albanske luke Medova, obilježeno 100 godina od stradanja Crnogoraca i ostalih ratnih dobrovoljaca koji su krenuli iz Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je brod „Brindizi“, koji ih je prevozio iz istoimenog italijanskog grada, naišao na austrijsku minu nadomak Medove.

Na patrolnom brodu P-33 „Kotor“, Mornarice Vojske Crne Gore, koji je jutros isplovio iz Bara, nedaleko od mjesta tragedije, održana je prigodna svečanost u znak sjećanja na stradanje rodoljuba, koji su se odazvali na poziv Kralja Nikole da se vrate u domovinu i brane zemlju od okupatora.

Polaganju vijenca prisustvovalo je više članova familija stradalih, ministar saobraćaja Ivan Brajović, generalni direktor Direktorata za kuturnu baštinu u Ministarstvu kulture, Aleksandar Dajković, predstavnici ministarstava odbrane i vanjskih poslova i evropskih integracija, predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović, ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović, predstavnici SUBNOR-a, i brojne druge zvanice.

Brajović je podsjetio na herojski čin dobrovoljaca, ističući taj događaj kao jedan od izuzetno značajnih u crnogorskoj istoriji.

"Okrenuti ka budućnosti, gledajući ka boljem sjutra, ne smijemo zaboraviti našu slavnu istoriju. Na današnji dan, prije 100 godina, oko 400 crnogorskih dobrovljaca iz Amerike stradalo je u brodolomu, odazivajući se na poziv kralja Nikole da pomognu svojoj domovini u Prvom svjetskom ratu. Njihova žrtva ne smije biti zaboravljena i smatram da moramo posvetiti mnogo više pažnje rasvjetljavanju ovog događaja, kako bi istorija na najbolji način mogla da zapamti ove crnogorske junake. Smatram i da je to naša obaveza, kao njihovih potomaka“, kazao je Brajović.

Danas su na brodu pročitana sva 392 poznata imena medovskih stradalnika, uz zvuke brodskoga zvona.

Brod „Brindizi“ prihvatio je noć prije tragedije u istoimenoj italijanskoj luci preko 500 dobrovoljaca koji su prethodno, nakon puta preko okeana dugog 25 dana, stigli iz kanadskog Halifaksa u Napulj, a onda vozom u Brindizi.

Nadomak albanske luke Medova, 6. januara 1916. godine, brod je naišao na austrougarsku minu. Precizni podaci koliko je stradalo ljudi na brodu još uvijek nijesu poznati.

Program obilježavanja stogodišnjice stradanja crnogorskih ratnih dobrovoljaca biće nastavljen 14. januara svečanom akademijom u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, a biće organizovana i izložba fotografija i eksponata o medovskoj katastrofi i Prvom svjetskom ratu, kao i promocija monografije „Vijek sjećanja, Medova 1916-2016“ u izdanju Matice crnogorske, Uprave za dijasporu i dva sjevernoamerička iseljenička udruženja.

Ivana Šebek, TVCG

Ljilja Brnović, TVCG

 

 

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније