Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

22. 01. 2016. 08:36 >> 08:22
1

OVLAŠĆENJA KOMUNALNE

Građani ne znaju ko može da ih hapsi

Komunalni policajci u Podgorici od ponedjeljka rade u novim uniformama i sa većim ovlašćenjima. Prema riječima njihovog načelnika, Gorana Jankovića, novu opremu dobili su svi policajci, ali polaganje ispita i dalje traje, tako da nemaju svi ista ovlašćenja.

Među građanima to je stvorilo konfuziju, jer ne znaju ko ih može hapsiti i pisati im kazne, a ko ih može samo upozoriti na prekršaj.

Janković nije htio da kaže koliko je komunalnih policajaca položilo stručni ispit prošle subote, a novinare je uputio da se za to obrate komisiji Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Mi sa polaganjem nemamo ništa. MUP nas obavještava o kandidatima. Oni određuju kad, što i kako ćemo raditi. Morate se za to obratiti komisiji MUP-a", kazao je Janković.

Naveo je samo da bi, prema direktivi tog ministarstva, 41 komunalni policajac trebalo da zadovolji potrebe glavnog grada.

Nije htio ni da kaže koliko je komunalnih policajaca juče bilo na dužnosti. Kako je objasnio, "dok se kompletna priča ne zaokruži" ne bi da komentariše o brojkama.

"Sad ne mogu da vam kažem, jer neki od njih su na obuci. Može se desiti da neko ne prođu. U slučaju da ne prođu obuku, ne mogu da rade u Komunalnoj policiji. Imamo broj koji je dovoljan za početak, i to je to", poručio je prvi čovjek Komunalne policije.

Janković navodi da policajci koji su položili stručni ispit imaju po zakonu znatno veća ovlašćenja.

"Oni mogu da zaustave i privremeno isključe iz saobraćaja vozilo, pogledaju predmete i privremeno ih oduzmu. Takođe, imaju pravo da primijene video-nadzor i upotrijebe fizičku snagu, palicu i lisice", objasnio je Janković.

Kako je dodao, policajci koji su na ulicama, a nijesu položili ispit imaju znatno manja ovlašćenja. 

"Mogu da izdaju upozorenja i naređenja, ali ne mogu da pišu kazne i privode, niti da upotrebljavaju sredstva prinude. Zakonom je jasno definisano dok ne polože ispit, mogu samo da izdaju naređenja i upozorenja", poručio je on.

Komunalni policajac Dejan Bulatović, koji je juče oko podne bio na dužnosti na Trgu Republike, rekao je da još nije položio stručni ispit. On je naveo da devet godina radi u Komunalnoj policiji. Međutim, kako je dodao, bez sertifikata ima pravo samo da upozori nekoga na pre kršaj.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova navode da je iz prve grupe komunalnih policajaca, koja je 16. januara polagala stručni ispit, od 15 kandidata teorijski dio položilo devet.

"Od tih devet koji su položili test, tri kandidata savladala su i praktični dio i time završila stručni ispit za vršenje poslova komunalne policije", objasnili su iz MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdaje potvrdu o položenom ispitu za obavljanje poslova komunalne policije.

U aktuelnim okolnostima, pravo da primjenjuju sva ovlašćenja iz Zakona o Komunalnoj policiji imaju tri policajca koja su položila ispit za provjeru stručne osposobljenosti. Oni koji nijesu prošli, mogu da primjenjuju samo dva ovlašćenja, i to da daju upozorenja i izdaju usmena naređenja. Nakon položenog ispita (teorijskog i praktičnog dijela) moći će da primjenjuju sva ovlašćenja koja su data Zakonom objasnili su iz MUP-a.

Kako su istakli, položeni ispit vezan je za primjenu ovlašćenja, a ne za mogućnost oblačenja uniforme.

Sljedeći rok za provjeru sposobnosti komunalnih policajaca je 23. janauar, a prijavljeno je 20 kandidata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније