Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me [ RAI ]

30. 01. 2016. 14:36 >> 16:07
16

UNUKA TRAŽILA

Ostatke Jelene Savojske prenijeti u Rim

Unuka kraljice Jelene Savojske, Marija Gabriela Savojska, kazala je da italijanske vlasti treba da dozvole prenošenje posmrtnih ostataka njene babe i đeda, kralja Vitorija Emanuela III Savojskog, u Italiju.

U emisiji “Porta a Porta” na televiziji RAI, Marija Gabriela izrazila je želju da njeni baba i đed budu sahranjeni u Italiji.

"Nadam se da će vlada odobriti takav zahtjev. Vidjećemo šta dalje i kako, bitno mi je samo da njihovi ostaci budu u ovoj zemlji", kazala je Marija Gabriela.

U istoj emisiji, Emanuele Filberto Savojski, sin posljednjeg italijanskog kralja, Umberta II, kazao je da jedina prava destinacija za posmrtne ostatke Panteon u Rimu.

Jelena Savojska (Jelena Petrović Njegoš) bila je šesta kćerka crnogorskog kralja Nikole i kraljice Milene.

Bila je poznata po humanitarnom radu, pa joj je rimski papa dodijelio Zlatnu Ružu. Prije 15 godina dobila je titulu Božjeg sluge.

U ranoj mladosti boravila je na ruskom carskom dvoru, a Vitorija Emanuela upoznala je na prijemu povodom vjenčanja cara Nikolaja II. Na italijanskom dvoru vodila je povučen i uzoran život posvetivši se dobrotvornom radu i pomoći najugroženijima. Svoj humanizam posebno je pokazala nakon zemljotresa u Mesini 1908, spasavajući postradale iz ruševina. U znak sjećanja na te dane, u Mesini joj je, još za života, podignut spomenik.

Nakon pada fašizma u Italiji (1943.) sa svojim je mužem, s kojim je imala četiri kćeri i sina, otišla u egzil u Aleksandriju, da bi se nakon njegove smrti 1947. vratila u Francusku i nastanila u Monpeljeu. Iako je titulu kraljice nosila 46 godina, sahranjena je bez pompe na groblju Sen Lazar, uz prisustvo 5.000 Francuza.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније