Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

07. 02. 2016. 23:02 >> 22:48

IA POZVAO

Agencija da posveti pažnju primjeni zakona

Agencija za sprječavanje korupcije bi trebalo da posveti pažnju sprovođenju zakona i podzakonskih akata, a ne, kako su kazali iz Instituta alternativa (IA) upornim pokušajima njihovog izigravanja.

Koordinatorka istraživanja u IA, Jovana Marović navela je u saopštenju da su iznenađeni stavom članova Savjeta Agencije da je studija slučaja IA ”Sretna Nova Agencija!” ”neargumentovan, neobjektivan i orkestriran napad na nezavisnu instituciju”.

„Posebno uzimajući u obzir da takva ocjena nije potkrijepljena odgovorima na naše nalaze i iznesene činjenice“, dodala je Marović.

Ona je ocijenila da Agencija pokušava negativno da okvalifikuje IA bez ijednog iznesenog protivargumenta.

„Otuda smatramo da bi Agencija trebalo da posveti pažnju sprovođenju zakona i podzakonskih akata, a ne upornim pokušajima njihovog izigravanja“, saopštila je Marović.

Ona je kazala da je tačno je da su predstavnici IA prisustvovali svim sjednicama Savjeta Agencije u prošloj godini koje su bile otvorene za javnost.

„Pa se postavlja pitanje čime su se rukovodili članovi Savjeta kada su odlučili da u 2016. godini budu manje ”velikodušni” i u potpunosti zabrane ovaj mehanizam učešća zainteresovanih strana koji predviđa Poslovnik o njihovom radu“, navela je Marović.

Prema njenim riječima, dodatno su problematične i instrukcije o obaveznom korišćenju ”tabelarnih i grafičkih prikaza” što bi, kako je navela Marović, po mišljenju predstavnika Savjeta Agencije koji su podržali komentare na njihovu publikaciju, doprinijelo ”ozbiljnosti” iste.

Ona je ukazala da je IA kao naučno-istraživački centar morao ispuniti određene uslove da bi dobio tu licencu.

„Želimo da informišemo članove Savjeta da cilj publikacije nije predstavljanje stavova javnosti koji su nam dostavljeni kao primjer uspješnog istraživanja“, saopštila je Marović i dodala da je to, kao što se kaže u komentarima Agencije, pitanje metodološkog pristupa.

Ona je kazala da, budući da potpisnike dostavljenih komentara interesuje ko je finansirao izradu studije slučaja ”Sretna Nova Agencija!”, žele da informišu javnost da je publikacija rezultat istraživačkog rada IA koji nije finansijski podržan.

Marović je poručila da je misija nevladinog sektora demokratizacija društva nije vremenski i finansijski ograničena.

„Nažalost, to nije do kraja jasno direktoru i članovima Savjeta Agencije budući da je njihov cilj od samog početka sprječavanje nepristrasnog monitoringa i evaluacije rada Agencije što je kulminiralo prestankom audio snimanja sjednica, zabranjivanjem prisustva zainteresovanih strana sjednicama i ad hoc definisanjem kriterijuma za učešće u radu koje poslovnik o radu Savjeta ne poznaje“, zaključila je Marović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније